Onderwaardering van je verzekeringen na een grondige verbouwing

Onderwaardering van je verzekeringen na een grondige verbouwing

Er vinden in Nederland veel verbouwingen in woningen plaats. Er zijn echter weinig mensen die na de verbouwing nadenken over de dekking van de woon verzekeringen. Zo vergeten veel mensen om de dekking van de inboedelverzekering aan te passen als er verbeteringen zijn aangebracht.

“Het is aan te raden om na een grondige verbouwing te kijken of de woonverzekering nog wel voldoet”

Dat geldt eveneens voor opstalverzekeringen bij VvE’s, waarbij eigenaren van appartementen na aanpassingen bij de inboedelverzekering niet voor eigenaarsbelang hebben gekozen. Vaak wordt een woonverzekering afgesloten bij een verhuizing en kijkt men er daarna niet meer naar om. Dat betekent dat er sprake kan zijn van onderwaardering van je verzekeringen als je een grondige verbouwing hebt doorgevoerd.

Risico bij onderwaardering verzekeringen

Heb je een grondige verbouwing doorgevoerd in je keuken, badkamer of misschien wel in je hele woning? Dan heb je kans dat er sprake is van onderwaardering van je inboedelverzekering en dat brengt een risico met zich mee. Mocht er een schadesituatie ontstaan, waarbij de complete inboedel en opstal wordt beschadigd dan is het schadebedrag enorm.

Indien er dan sprake is van onderwaardering van een verzekering draai je als eigenaar zelf voor een deel van de schadekosten op. Na gezamenlijke verbouwingen die via de VvE zijn uitgevoerd, komt het ook vaak voor dat de opstalverzekering niet meer wordt aangepast. Bijvoorbeeld als er een grootschalige renovatie is doorgevoerd.

Onderwaardering voorkomen

Het is aan te raden om na een grondige verbouwing te kijken of de woonverzekering nog wel voldoet. Indien de waarde van de opstal of inboedel aanzienlijk is toegenomen, is het belangrijk de dekking daarop af te stemmen. Het is daarom goed om naar de mogelijkheden te kijken en wellicht te besluiten over te stappen naar een andere verzekeraar. Bijvoorbeeld elders een inboedelverzekering afsluiten omdat die betere voorwaarden heeft.

Het is ook mogelijk dat er bij een verzekering sprake is van een garantie tegen onderverzekering. Denk daarbij aan een dekking voor aangebrachte veranderingen in je huurwoning, zoals een houten vloer of een tuinafscheiding. Er is dan sprake van een inboedelverzekering met huurdersbelang, zoals er sprake is van eigenaarsbelang bij het aanbrengen van schade aan aangebrachte veranderingen in je appartement. Daarbij kan je ook denken aan een nieuwe badkamer.

Overstappen naar andere verzekeraar

Ben je van plan om een grondige verbouwing uit te voeren of is je woning al verbouwd? Dan is dat een perfect moment om naar een andere verzekeraar over te stappen. Bijvoorbeeld door de dekkingen, voorwaarden en premies met elkaar te vergelijken. Kijk bij het maken van een vergelijking ook naar de verschillende opties die een verzekeraar te bieden heeft. Is er bijvoorbeeld alleen een basisdekking mogelijk of is er eveneens een woonverzekering met uitgebreide dekking beschikbaar.

Check daarbij onder meer de vergoeding bij schade. Tot wanneer wordt de nieuwwaarde vergoed en hoe zit het met de service? Zo zijn er ook mogelijkheden om daarnaast nog allerlei extra’s te verzekeren waar je bijvoorbeeld niet eerder aan hebt gedacht. Bijvoorbeeld aan glasdekking als je misschien nieuwe kozijnen met nieuwe beglazing hebt aangebracht. Of aan mobiele elektronicadekking en aan een buitenshuisdekking. Als je toch van plan bent om na de grondige verbouwing je inboedelverzekering aan te passen, is het maar beter dat helemaal goed te doen.

Advertisment ad adsense adlogger