Nieuwe bibliotheek Utrecht in voormalig postkantoor

Nieuwe bibliotheek Utrecht in voormalig postkantoor

De Utrechtse centrale bibliotheek verhuist naar het voormalige postkantoor aan de Neude. Nadat vorig jaar nieuwbouwplannen als ‘te duur’ werden weggezet, is uiteindelijk voor het monumentale pand gekozen. Nieuwe bibliotheek Utrecht in voormalig postkantoor.

Dit nieuws werd deze week naar buiten gebracht door Bibliotheek Utrecht, ASR en gemeente Utrecht. De gemeente en de drie partijen hebben overeenstemming over de plannen voor de vestiging van de Centrale Bibliotheek in het monumentale gebouw in het hart van de stad. Naar verwachting zal de nieuwe bibliotheek eind 2017 haar deuren openen.

Handtekeningenactie

Vorig jaar kwam het plan voor een nieuw cultuurpand in Utrecht op één stem niet door de gemeenteraad. Het meest gehoorde argument waren de hoge kosten van ruim 80 miljoen euro. Vervolgens kwam de mogelijkheid voor verhuizing van de huidige bibliotheek aan de Oudegracht naar het pand op het Neude in beeld. Ook dat werd eerst te duur bevonden, waarop pandeigenaar ASR een nieuw plan indiende. Het Rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse School staat sinds 2011 leeg. Onder Utrechters was er veel animo voor dit pand als nieuwe bibliotheek. Actiegroep Bieb op Neude haalden 8639 handtekeningen op.

Interactieve bibliotheek

De overplaatsing van de centrale bibliotheek levert vooral meer ruimte op. In het voormalige Hoofdpostkantoor, gesitueerd aan het centrale plein de Neude, krijgt de Centrale Bibliotheek 25 procent meer publieksruimte. Hiermee beoogt de bibliotheek nieuwe, meer interactieve invulling te geven aan haar publieke functie. Zo komen er meer studie- en werkplekken, alsook ruimtes voor cursussen workshops, exposities en literaire voorstellingen. Verder komt er een medialab, waar bezoekers “kunnen kennismaken en experimenteren met nieuwe technologieën”, een café en een brasserie. Daarnaast zal het gebouw ook een versmarkt, winkels en een grote fietsenstalling gaan bevatten.

“huiskamer van de stad”

De bibliotheek moet zo volgens de wethouder een “huiskamer van de stad” worden. Er zijn zelfs plannen voor een klein muziekpodium in het gebouw, aldus bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren. De bibliotheek zelf zal 9000 vierkante meter groot worden. Een grondige renovatie is vereist. Er komt een tussenvloer, gefinancierd door middel van crowdfunding en fondsenwerving. De ontwerpopdracht is door ASR gegund aan Rijnboutt. Het huidige pand van de bibliotheek aan de Oudegracht gaat in de verkoop.

Beeld: Rijnboutt

Advertisment ad adsense adlogger