Utrechtse kazerne omgebouwd tot rijkskantoor

Utrechtse kazerne omgebouwd tot rijkskantoor

Rijksvastgoedbedrijf past herbestemming toe via publiek-private samenwerking

In Utrecht wordt de Knoopkazerne door het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkeld tot een modern rijkskantoor. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2018 diverse rijksdiensten hun intrek in het gebouw hebben genomen. De herontwikkeling past in het masterplan voor de vernieuwing van het centrum van Utrecht en in het programma ‘Compacte RIjksdienst’ voor een efficiëntere overheid. Utrechtse kazerne omgebouwd tot rijkskantoor.

Besparing

“Vanuit het motto ‘efficiënt & aantrekkelijk’ maakt het nieuwe rijkskantoor een forse besparing mogelijk op de kosten van de Rijkshuisvesting door een veel intensievere benutting van de beschikbare ruimte, met bijdetijdse ICT, passende cateringfaciliteiten en een goede beveiliging.” Aldus het Rijksvastgoedbedrijf. Het rijkskantoor zal energiezuinig worden en naast werkplekken ook gastwerkplekken en een vergadercentrum voor rijksambtenaren krijgen. De vraag tot herontwikkeling van de kazerne komt van het Directoraat-Generaal Organisatie en Bedrijfsvoering Rijk (DGOBR) en de Belastingdienst.

Publiek-private samenwerking

Afgelopen dinsdag vond de voorlopige gunningsbeslissing plaats. Daaruit blijkt dat R Creators het ontwerp- bouw en onderhoudscontract is gegund. R Creators is een samenwerking tussen Strukton (80%) en Facilicom (20%). Ballast Nedam zal een deel van het werk uitvoeren. Het ontwerp dat het consortium R Creators heeft aangeboden is van de hand van de architecten Cepezed (gebouw), Fokkema en Partners (interieur) en Rijnboutt (stedenbouwkundige inpassing). Het gaat dus om een publiek-private samenwerking, pps, waarbij middels een zogenoemd DBFMO-contracthet overeen is gekomen over de verantwoordelijkheid voor de financiering, het onderhoud en de facilitaire dienstverlening. Dit voor een periode van twintig jaar. De kosten zijn begroot op 100 miljoen euro.

Advertisment ad adsense adlogger