7 Manieren om je huis te verduurzamen

7 Manieren om je huis te verduurzamen

Een energiezuinig huis levert je een kostenbesparing op. Daarnaast is een duurzaam huis beter voor het milieu. Je huis verduurzamen hoeft niet moeilijk te zijn. Vaak kun je met wat kleine aanpassingen al een groot effect bereiken. We zochten uit welke stappen je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken. 7 Manieren om je huis te verduurzamen:.

“Hoeft niet moeilijk te zijn om je huis te verduurzamen”

Spouwmuur isoleren

Een gemiddeld huis verlies 20% van zijn warmte via de muur. Vooral bij wat oudere huizen zijn de spouwmuren niet geïsoleerd. Het kan een flinke kostenbesparing opleveren als je de spouwmuren laat isoleren. De ingreep is vrij eenvoudig. Je hebt er geen rommel van en alles gebeurt van buitenaf. Je zult merken dat je energieverbruik een stuk naar beneden zal gaan.

Zonnepanelen

Als je ongeveer weet hoeveel stroom je huishouden gebruikt, bereken je eenvoudig hoeveel panelen je nodig hebt. Of je zonnepanelen kunt plaatsen hangt af van de ligging van je dak en het dakoppervlak. Ligt je dak op het zuiden, dan komt er genoeg stroom om het plaatsen van zonnepanelen rendabel te maken. Wil je zonnepanelen laten plaatsen, dan is het het beste om je goed te laten adviseren.

HR++ glas

In veel huizen vind je dubbel glas. Het is zo’n beetje de standaard geworden. Het beschermt tegen warmte, kou en geluid. In oudere huizen vind je soms nog enkel glas. Ga je binnenkort je kozijnen en ramen vervangen? Dan kun je ook overwegen om te kiezen voor HR++ of driedubbel glas. Suzanne Evers van Evers & Evers vertelt: “Met HR++ glas bereik je een nog hogere isolatiewaarde, waardoor je flink op je energierekening kunt besparen”. Het investeren in HR++ glas is dus zeker de overweging waard als je je huis wilt verduurzamen.

Isolatie van de vloer

Ook je vloer kun je isoleren. Het effect is vrij beperkt omdat een huis niet zoveel warmte verliest als via de muur. Het voordeel is dat je je vloer vrij makkelijk zelf kunt isoleren. Een ander pluspunt is dat je de vloer minder koud voelt aan je voeten.

(Lees verder onder de afbeelding.)
7 Manieren om je huis te verduurzamen 2

Een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je je huis efficiënt verwarmen. Je gebruikt hier de buitenlucht voor. Financieel is een hybride oplossing met een HR++ cv ketel en een warmtepomp de beste oplossing. Je hoeft de radiatoren niet aan te passen, daardoor is het relatief goedkoop. Als je huis verder goed geïsoleerd is gebruik je veel minder gas en de CO2-uitstoot van de verwarming daalt met zo’n 35%. De cv gebruik je alleen als backup tijdens extreme kou.

Tochtstrips

Door spleten en kieren gaat veel warmte verloren en komt kou binnen. Door tochtstrips te plaatsen kun je dit probleem gemakkelijk oplossen. Je plaatst tochtstrips tussen de deuren en de kozijnen zodat er geen tocht meer door de spleten kan komen en de warmte in huis blijft. Er bestaan verschillende tochtstrips, gemaakt van materiaal zoals aluminium of plastic en tochtband.

Radiatorfolie

Je huis wordt waarschijnlijk verwarmd door middel van centrale verwarming. Doordat radiatoren vaak gemonteerd zijn aan de buitenmuren gaat er veel warmte verloren op deze manier. Een goedkope manier om dit te voorkomen is het plaatsen van radiatorfolie. Je brengt radiatorfolie aan op de muren achter de radiator. Je kunt de folie ook op de radiator zelf plaatsen. De folie direct aanbrengen op de radiator is het meest effectief omdat ervoor zorgt dat er geen warmte richt de muur wordt uitgestraald. Het beste kun je kiezen voor HR-radiatorfolie, deze is 25% effectiever dan andere folie.

Subsidies voor het verduurzamen van je huis

Veel aanpassingen om je huis energiezuiniger te maken vragen flinke investeringen. Soms kun je hiervoor subsidies krijgen vanuit de overheid. Daarnaast bieden veel gemeenten leningen aan met gunstige voorwaarden. Je betaalt voor de verbouwing, maar je hebt minder maandelijkse lasten. Hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdient verschilt per aanpassing. Het isoleren van de spouwmuren heb je binnen 3 tot 4 jaar terugverdient. Bij een warmtepomp duurt dit wat langer en is de terugverdientijd 5 tot 10 jaar.

Hoe kun je de verduurzaming laten uitvoeren?

Als je een grotere aanpassing wilt laten uitvoeren, zoals het plaatsen van zonnepanelen vraag dan in ieder geval drie offertes op. Zo krijg je een goed beeld van de kosten die je kunt verwachten. Informeer ook of het om een vaste prijs gaat, of dat je rekening moet houden met extra kosten. Reserveer ook een bedrag voor onvoorziene kosten.

7 Manieren om je huis te verduurzamen.

Advertisment ad adsense adlogger