Architectenbranche klimt uit dal

Architectenbranche klimt uit dal

Het werk van architectenbureaus neemt voor het eerst sinds 2008 structureel toe. Dit betekent een einde aan een jarenlange neergaande trend. Dat blijkt uit een conjunctuurmeting van de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus BNA. De werkvoorraad per architect is verbeterd van gemiddeld 3,5 naar 4,3 maanden. ‘De branche klimt uit het dal. Daar zijn we blij mee. Een echte blos op de wangen ontbreekt nog. Bureaus verdienen nog te weinig om te kunnen investeren. Dit belemmert innovatie en daarmee het ondernemersklimaat van de branche,’ aldus BNA-directeur Fred Schoorl. Transformatie, hergebruik en verduurzaming van bestaande bouw zijn, naast woningen, groeimarkten. Architectenbranche klimt uit dal.

Het aantal bureaus dat meer opdrachten en omzet verwacht, neemt toe. Het honorarium blijft gelijk. Bijna de helft van de bureaus verwacht een omzetstijging voor heel 2015. De verwachtingen voor 2015 zijn positiever dan die in het najaar van 2014 voor 2015. Een meerderheid spreekt echter nog wel van een kleine werkvoorraad. Voornaamste productiebelemmeringen zijn onvoldoende opdrachten en financiering.

Geen groei werkgelegenheid

Van een duidelijke groei van de werkgelegenheid is nog geen sprake, ondanks het feit dat sommige bureaus weer groeien. In de afgelopen jaren is er een enorme teruggang geweest van het aantal banen. Bureaus verwachten in 2015 niet meteen weer veel mensen te gaan aannemen. De stijging in de werkvoorraad en omzet worden door bureaus vooral opgevangen met de huidige bezetting, waar nodig aangevuld met een flexibele schil. Deze schil bestaat uit ingehuurde en gedetacheerde krachten.

gemiddeld aantal maanden werkvoorraad:
Voor hoeveel maanden is er werkvoorraad?
Bron: BNA conjunctuurmeting voorjaar, Panteia

Herstel door particulieren, transformatie en verduurzaming

De aanwezige groei komt vooral van de particulieren. Het verlaagde btw-tarief voor woningrenovaties, de aantrekkende woningmarkt en de historisch lage hypotheekrente spelen hierbij een belangrijke rol. Projectontwikkelaars en corporaties zijn nog steeds niet in beeld als het gaat om omzetgroei. Van een kantorenmarkt is nauwelijks nog sprake. Transformatie en hergebruik en verduurzaming van bestaande bouw zijn naast woningen en gemengde projecten de gebieden waar groei zit.

Op radio 1 gaf BNA-directeur Fred Schoorl tekst en uitleg bij de conjunctuurcijfers.

Advertisment ad adsense adlogger