Cao-naleving nog steeds incorrect

cao naleving nog steeds incorrect

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat in de steigerbouw de cao nog steeds niet correct wordt nageleefd. FNV heeft onderzoek gedaan bij grote opdrachtgevers als Shell en de NAM. Bij hun aannemers en onderaannemers bleek nog een hoop (ernstig) tekort te schieten. Het onderzoek is gedaan bij een onderhoudsstop van Shell en bij een ondergrondse gasopslag van de NAM. De onderzoekperiode liep van mei 2014 t/m oktober 2014.

In het rapport naar aanleiding van het onderzoek kwamen een aantal punten naar voren. Het voornaamste is dat er op verschillende manieren sprake is van schijnconstructies.

Schijnconstructies

FNV heeft diverse loonstroken bekeken, daaruit bleek dat er bij uitzendkrachten geen rekening wordt gehouden met ADV-dagen. Ook worden reisuren niet vergoed bij uitzendkrachten. Verder werd er geconstateerd dat uitzendkrachten niet goed worden ingeschaald. Een werknemer met veel ervaring werd niet als vakkracht erkend, met als gevolg dat deze te laag werd beloond. Dit gebeurde in grote mate waardoor de kosten konden worden gedrukt een er dus sprake is van een schijnconstructie. Het gaat volgens de berekeningen van de FNV om bedragen van de €1,31 en €3,20 per uur per uitzendkracht.

Op een groep van 400 uitzendkrachten is waarschijnlijk tussen de 2,5 ton en de 6 ton bespaard aan loonkosten. In de sector steigerbouw wordt de cao structureel overtreden. Geschat wordt dat in de gehele steigerbouw sector 33 miljoen euro (oftewel €11.000 per uitzendkracht) niet terecht komt bij de uitzendkrachten. Opdrachtgevers proberen op deze manier geld te besparen.

Voorafgaand

Voordat het FNV begon met de twee onderzoeken heeft zij de Shell en de NAM gewezen op de verantwoordelijkheid die de bedrijven hebben als het gaat om de cao-naleving. Daarnaast is er door de FNV een poging gedaan om met beide bedrijven afspraken te maken over de naleving van de cao.

Op de Nederlandse markt zijn er zo’n 60 uitzendbureaus actief in de steigerbouw. De bureaus halen veel personeel voor de steigerbouw uit het buitenland. Buitenlandse krachten worden onderbetaald met als consequentie dat de Nederlandse steigerbouwers worden verdrongen.

Advertisment ad adsense adlogger