Subsidie voor inbraakpreventie tegen cilindertrekken

Subsidie voor inbraakpreventie tegen cilindertrekken

De laatste jaren is de inbraakmethode cilindertrekken – ook wel kerntrekken genoemd – populair onder inbrekers. In Den Haag worden daarom 2.200 huurwoningen beveiligd tegen deze methode door aanbreng van een zogenoemde anti-kerntrekbeslag.

De actie is geïnitieerd door de gemeente Den Haag, in samenwerking met vier wooncorporaties en de politie. Het startschot voor het verbeteren van de veiligheid van de woningen werd afgelopen donderdag gegeven door minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en burgemeester Van Aartsen. Gemeenten die samen met woningcorporaties extra willen investeren in inbraakpreventie, komen ook in aanmerking voor financiële ondersteuning.

Bouwbesluit

De laatste jaren stijgt de inbraakmethode cilindertrekken zichtbaar. Daarom is voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) cilindertrekbeveiliging sinds 2011 voor de nieuwbouw en iets later ook voor de bestaande bouw (2014) een eis. Sinds 1 januari 2016 moeten nieuw te bouwen woningen een voorziening tegen ‘cilindertrekken’ hebben. Dankzij de gezamenlijke inzet van publieke en private partijen is deze preventieve maatregel tegen woninginbraak bereikt en opgenomen in het Bouwbesluit. De minister hoopt met zijn ondersteunende maatregelen in 2016 zo’n 25.000 woningen van betere beveiliging te voorzien.

Subsidie van ministerie

Gemeenten die samen met woningcorporaties extra willen investeren in inbraakpreventie, komen in aanmerking voor financiële ondersteuning. Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt hiervoor dit jaar maximaal twee miljoen euro beschikbaar. De bijdrage is bedoeld voor betere beveiliging van huurwoningen in meerjarige hotspots. Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage, moet er sprake zijn van een integrale aanpak. Bovendien moet de corporatie 50 procent van de totale kosten bijdragen. Gemeenten kunnen, naast huurwoningen, ook koopwoningen meenemen. In dat geval dient de bewoner de helft van de kosten voor zijn rekening te nemen.

Advertisment ad adsense adlogger