Noord-Brabant investeert in elektrische laadpunten

Noord-Brabant investeert in elektrische laadpunten

Elektrisch rijden wordt langzamerhand steeds beter gefaciliteerd in Nederland. De komende jaren zal het aantal elektrische laadpunten alleen maar toenemen. De hoop is dat elektrisch rijden daarmee op den duur volledig mainstream wordt. De provincie Noord-Brabant heeft een aanbesteding aangekondigd voor 2.000 slimme laadpunten voor onder meer elektrisch laden. Daarmee groeit het aantal laadpunten in Noord-Brabant naar 4.340.

De nieuwe laadpunten worden gerealiseerd vanaf begin 2017. De aanbesteding is een onderdeel van het stapsgewijs uitbreiden van de infrastructuur voor elektrisch rijden in Noord-Brabant. De provincie ambieert om in 2020 zo’n 12.000 publieke of semipublieke laadpunten te hebben, om een groei naar 100.000 elektrische voertuigen mogelijk te maken. Momenteel zijn er in de provincie ongeveer 18.500 elektrische voertuigen.

Vrije keuze energieleverancier

Op deze wijze kan elektrisch rijden langzaam mainstream worden. De nieuwste generatie aan elektrische laadpunten bouwt voort op succesvolle experimenten met een vrije keuze van energieleverancier. De nieuwe laadpunten zijn allemaal geschikt voor het laden van lokaal opgewekte duurzame energie. Dat betekent dat een automobilist zijn auto onderweg in Brabant kan opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen. De provincie eist verder bij de aanbesteding dat de data en software openbaar zijn en dat de winnende marktpartij dienstverlening door andere bedrijven op zijn laadpunten toestaat. Zo zal de markt nieuwe service en dienstverlening blijven ontwikkelen. Het eigendom, de realisatie en de exploitatie van de laadpunten komen geheel bij de marktpartij te liggen.

Innovatief klimaat

De provincie Noord-Brabant stimuleert elektrisch rijden omdat dit ‘de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de economische ontwikkeling versterkt’. De provincie werkt samen met netbeheerder Enexis, vanwege de impact van het elektrisch rijden op het energienet. Door deze samenwerking wordt het mogelijk om te komen tot een innovatief klimaat, waarbij de elektrische auto’s opgeladen kunnen worden met lokaal opgewekte energie. Daarmee neemt volgens de provincie de milieubelasting af. De provincie start de aanbesteding eind juli 2016, en voert die ook voor de provincie Limburg uit. In Limburg worden 480 laadpunten gerealiseerd, verdeeld over 240 laadpalen.

Advertisment ad adsense adlogger