Circulair demonteren verpleeghuis

Circulair demonteren verpleeghuis Bloemendaal Gouda

Begin maart is de ontmanteling van voormalig verpleeghuis Bloemendaal in Gouda door New Horizon gestart. Het pand maakt plaats voor project Livingstone Park van Janssen de Jong Projectontwikkeling. Dit project omvat 59 woningen en is prachtig gelegen langs de Bloemendaalseweg.

’We denken kritisch en creatief na over het gebruik van circulaire materialen en grondstoffen in al onze projecten’

De eerste knip in het pand werd gezet door wethouder Rogier Tetteroo in bijzijn van Stefan Boere, regiomanager West bij Janssen de Jong Projectontwikkeling en Peter van Vliet, hoofd Realisatie bij New Horizon.

Van Vliet: “Wij ontmantelen gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik. Termen als ‘slopen’ en ‘afval’ bestaan in onze optiek niet. Ogenschijnlijk waardeloze puinhopen leveren door goede scheiding in monostromen, grondstoffen op die opnieuw ingezet kunnen worden. Dit is niet duurder, wel circulair!”

Circulaire economie

“Alle bedrijven binnen de Janssen de Jong Groep – waaronder Janssen de Jong Projectontwikkeling en New Horizon – geloven in een circulaire economie als het nieuwe economische model”, voegt Stefan toe. “Daarom denken we kritisch en creatief na over het gebruik van circulaire materialen en grondstoffen in al onze projecten. Het benutten van dit voormalig verpleeghuis als ‘donorgebouw’ is daar een mooi voorbeeld van.”

Herinneringen

Janssen de Jong Projectontwikkeling kocht het pand in 2018 van Zorgpartners. Arie van Eijk, projectleider Vastgoed bij Zorgpartners Midden-Holland, heeft er heel wat voetstappen liggen: “Alles van waarde is weerloos, schreef Lucebert ooit. En zo is dat. Gedachten die bij je opkomen wanneer je het gezichtsbepalende gebouw aan de Bloemendaalseweg ziet, worden herinneringen aan het 48 jaar oude verpleeghuis die je koestert wanneer het er niet meer staat. Hoe mooi is het dan dat materialen die ooit voor deze zorglocatie waren bedoeld, opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet.”

Livingstone Park

De te realiseren woonwijk aan de Bloemendaalseweg/Livingstonelaan in Gouda kent een aantrekkelijke en diverse woningmix. De 59 woningen bestaan onder meer uit 18 appartementen in de sociale huursector bestemd voor jongeren/starters. Daarnaast is er ruimte voor 21 hoek- en rijwoningen, 10 twee-onder-één-kap woningen en 10 vrijstaande woningen. In woonoppervlakte variërend tussen circa 42 m2 tot wel 198 m2.

Het plan kent veel water en groenvoorziening, wat in combinatie met de positionering van de woningen langs korte, informele ontsluitingsstraatjes zorgt voor een ontspannen, welhaast dorpse setting. En dat midden in een stad als Gouda, nabij alle stedelijke voorzieningen. De verkoop start naar verwachting rond de zomer, waarna in de eerste helft van 2023 gestart kan worden met de nieuwbouw.

Bijschrift
Jan Willem Jansen (projectmanager Janssen de Jong Projectontwikkeling), Stefan Boere (regiomanager West Janssen de Jong Projectontwikkeling), Peter van Vliet (hoofd Realisatie New Horizon) en wethouder Rogier Tetteroo.

Advertisment ad adsense adlogger