Circulair slopen op Schiphol

Circulair slopen op Schiphol

Schiphol Groep, BAM Bouw en Techniek, Lek Sloopwerken en GBN Groep hebben eind 2020 na het circulair slopen van drie kantoorpanden en drie grote vrachtgebouwen aan de Snipweg en Pelikaanweg, het project op Schiphol opgeleverd.

99% van de materialen wordt hoogwaardig circulair ingezet

De sloop is onderdeel van de voltooiing dubbele rijbaanstelsel (VDR), in dit project moesten diverse bouwwerken en voorzieningen gesloopt of verplaatst worden. Tevens is de verplaatsing van doorlaatpost 90 onderdeel van het VDR project.

In het nieuwe ontwerp worden veel hergebruikte materialen verwerkt die vanuit de te slopen gebouwen vrijkomen.

Grondstoffen

De sloop is voorbereid als een demontageproject. De gebouwen zitten vol bruikbare grondstoffen en producten. Hier zijn nieuwe bestemmingen voor gezocht, zodat deze grondstoffen in de keten blijven.

Het effect? Grondstoffen worden hergebruikt, producten gaan langer mee en de CO2-uitstoot wordt verminderd. Tom Blankendaal (BAM): “De gezamenlijke ambitie is zeer hoog, 99% van de materialen wordt hoogwaardig circulair ingezet.”

Hoogwaardige verwerking

Deze ambitie is bereikt door actief samen te werken. Zoveel mogelijk materialen worden weer opnieuw ingezet op Schiphol. In het ontwerp van de nieuwe doorlaatpost hebbenbijvoorbeeld staalconstructies, ramen, deuren, sanitair, keukens, Led-erlichting en gevelbeplating een nieuwe plek gekregen.

Ook wordt ruim 25.000 ton betonpuin hoogwaardig verwerkt in de nieuwe taxibanen die nodig zijn voor de bouw van het VDR-project. Op deze manier blijven de materialen lokaal en wordt veel transport vermeden.

Hergebruik

De overige materialen uit de gebouwen hebben elders hun weg gevonden, zo worden de fietsenstallingen opnieuw gebruikt, komen kozijnen in nieuwbouwpanden terecht en krijgen kabelgoten een tweede leven. De totale dakbedekking zal worden verwerkt en daar wordt asfalt voor Rotterdam The Hague Airport van gemaakt.

Lees ook: Bouwbedrijven en schiphol gaan langdurig samenwerken

Circulair slopen van drie kantoorpanden en drie grote vrachtgebouwen aan de Snipweg en Pelikaanwe op Schiphol. De sloop is onderdeel van de voltooiing dubbele rijbaanstelsel (VDR).

Advertisment ad adsense adlogger