Bouw aantrekkelijker maken met sexy functienamen en innovaties

Bouw aantrekkelijker maken met sexy functienamen en innovaties Vernieuwde Bouw Compleet vakbeurs Hardenberg

Aangezien bijna alle politieke partijen het tekort van driehonderdduizend huizen willen oplossen, zal het personeelstekort in de bouw niet snel afnemen. Bemiddelaar in de bouw – Building Heroes sprak diverse professionals en klantpartners over dit thema.

Mensen zijn liever projectleider dan uitvoerder, maar de werkzaamheden zijn exact hetzelfde

Jeroen Meerum Terwogt, één van de oprichters van Building Heroes: “We helpen de bouwsector met een van de grootste uitdagingen: het vinden van talent en nieuwe professionals. Het EIB voorspelt dat de vraag naar personeel tot eind 2021 zelfs verder zal toenemen. Bouwbedrijven die hun tekort aan talent willen oplossen, nodigen we uit om met deze punten aan de slag te gaan.”

1. Verplaats je in nieuwe generaties
“Alles draait om de mensen, maar niet ieder bedrijf ziet dit in. In de bouw heerst nog te veel het stramien van 07:00-16:00. En dat terwijl de nieuwe generatie juist zoekt naar vrijheid. Als we de juiste mensen willen blijven aantrekken is het essentieel om als sector mee te veranderen met de tijd”, aldus Pieter Huijsmans, Projectleider bij Vorm.

2. Zet in op innovaties
“Het traditionele karakter van de bouw speelt ons soms parten. Het zou mooi zijn als we dat met het implementeren van innovatieve technieken weten te doorbreken bij nieuwe generaties. De nieuwe aanwas is enorm belangrijk”, aldus Peter Holleman, Hoofd Planontwikkeling Bedrijfsruimten bij Heembouw.

3. Gebruik sexy functienamen
“De functienamen in de bouw en infra mogen wel wat sexyer, als je het mij vraagt. Mensen zijn liever projectleider dan uitvoerder, maar de werkzaamheden zijn exact hetzelfde. Zo zie je maar: het zijn slechts labels, maar ze maken wel een verschil”, aldus Marieke Roorda, directrice bij Krinkels.

4. Laat tastbaar werk zien
“Het stoere imago van de bouw kunnen we nog beter in de markt zetten. Als we jong talent nou vertellen hoe gaaf het is om samen met een ploeg te bouwen aan een tastbaar gebouw, komen we een heel eind”, aldus Michelle Touwslager, projectcoördinator bij Bouwcombinatie NCIA.

5. Blijf investeren in ontwikkeling
“Blijf investeren in de ontwikkeling van talent en ervaren professionals. Wij proberen dat te realiseren met de Construction University en Construction Class, waarmee we de hard- en soft skills van talent ontwikkelen. Zo willen we de bouw naar een hoger niveau tillen, zodat we samen en dus mét jong talent vooruitkomen”, aldus Meerum Terwogt.

Lees ook: Vrouwen in de bouw – tijd dat mannen er aan gaan wennen

Advertisment ad adsense adlogger