Installatie controleren met BinnenklimaatCheck

Comfortprestatie klimaatinstallatie controleren met BinnenklimaatCheck

TVVL en Binnenklimaat Nederland lanceren de tool BinnenklimaatCheck. Hiermee kan de comfortprestatie van de lokale klimaatinstallatie worden gecontroleerd.

“BinnenklimaatCheck doet een voorspelling van het niveau op het gebied van luchtverversing, winter- en zomercomfort”

Bij het ontwerp van een klimaatinstallatie is een opdrachtgever vaak afhankelijk van de expertise van adviseurs en architecten. De complexe samenhang tussen de systeemeigenschappen van de installatie aan de ene kant en de eigenschappen van de gevel aan de andere kant is moeilijk te doorgronden.

Hierdoor heeft een opdrachtgever vaak onvoldoende informatie om zelf een weloverwogen conceptkeuze te maken en hiermee te sturen in het conceptueel gebouwontwerp.

Referentieruimten

Met behulp van deze tool controleer je de comfortprestatie van de lokale klimaatinstallatie. Dit doe je door een aantal referentieruimten van een kantoorgebouw aan te maken en deze te voorzien van de bijbehorende gevel- en gebruiksgegevens.

Door per ingevoerde referentieruimte een lokale klimaatinstallatie te kiezen, wordt een voorspelling gedaan voor het comfortniveau op het gebied van luchtverversing, wintercomfort en zomercomfort. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eisen uit het PvE Gezonde Kantoren 2021.

De tool is vrij en kosteloos te gebruiken via TVVL en BinnenKlimaat Nederland

Database

De kracht van de tool is de rekenkern in de tool die gebruikmaakt van een database met circa 2.500 uitgevoerde warmteverlies- en koellastberekeningen, waardoor de resultaten voor wintercomfort en zomercomfort altijd reproduceerbaar zijn.

Initiatiefnemer TVVL Expertgroep Klimaattechniek is samen met Binnenklimaat Nederland vorig jaar gestart met de ontwikkeling van de twee tools waarmee eenvoudig kan worden gecontroleerd of er, met een specifieke combinatie van gevelconfiguratie en installatieconcept, aan de beoogde prestaties kan worden voldaan.

Tweede tool

De tweede tool die ontwikkeling is, is de BENG-Check en komt naar verwachting eind 2022 beschikbaar. Dit hulpmiddel controleert de energieprestaties van klimaatinstallaties.

Lees ook: Luchtfilters voor comfortinstallaties herziene ISSO-publicatie 

Advertisment ad adsense adlogger