Luchtfilters voor comfortinstallaties, herziene ISSO-publicatie

Luchtfilters voor comfortinstallaties, herziene ISSO-publicatie

Met luchtfiltersystemen is de hoeveelheid fijnstof en andere luchtverontreiniging in een ruimte te beperken. Dankzij ISO 16890 richtlijn ‘Luchtfilters voor algemene ventilatie’ is het mogelijk om filters te selecteren die fijnstof tegenhouden. Een voorwaarde is dat filters juist worden geïnstalleerd en onderhouden, daarom ISSO-publicatie 27.

“ISSO-publicatie 27 ‘Luchtfilters voor comfortinstallaties’ biedt volledig up-to-date kennis en praktische tips”

De publicatie is een informatiebron voor professionals die luchtfilters in ventilatiesystemen en luchtreinigers in de woningbouw en de utiliteitsbouw ontwerpen, installeren en onderhouden.

Update en herziening

De kennis is aangepast ten opzichte van de versie uit 2013. “Sinds 2013 hebben zich meerdere ontwikkelingen voorgedaan die vroegen om een herziening van de publicatie, waaronder de introductie van de ISO 16890 richtlijn,” vertelt Harry van Weele, een van de rapporteurs die binnen ISSO verantwoordelijk was voor de update. “Met de ISO-norm is het proces rondom luchtfilters voor comfortinstallaties wat ingewikkelder geworden. De kennis in ISSO-publicatie 27 helpt professionals door dat hele proces.”

Juiste filter

Met de kennis kan de professional de juiste filter bij een gebouw kiezen, en de juiste vervangingsfrequentie toepassen. Nieuw is onder meer een vergelijkingstabel tussen de luchtfilterklassen NEN-EN779 en NEN-ISO 16890. Hoewel het niet mogelijk is de luchtfilterklassen één op één te vergelijken, bevat de publicatie wel een door Eurovent ontwikkelde tabel die een indicatieve vergelijking geeft.

Onderhoudsplan

ISSO-publicatie 27 geeft daarnaast richtlijnen voor het opstellen van een onderhoudsplan. Het gaat daarbij niet alleen om de vervangingsfrequentie van filters, maar bijvoorbeeld ook om het verantwoord vervangen en afvoeren van verontreinigde filters. De professional vindt verder tips voor wat te doen als luchtfilters vervuild zijn geraakt door bijvoorbeeld calamiteiten in de omgeving van een gebouw. Ook de speciale vereisten voor filteronderhoud in ruimten als laboratoria en cleanrooms komen aan bod.

Corona

Het coronavirus gaf aanleiding om extra kennis op te nemen over onder andere het onschadelijk maken van virussen en maatregelen in tijden van pandemieën. Zo behandelt de publicatie standalone units voor luchtreiniging. Die zijn vaak, behalve met een hoog rendement fijnstoffilter, ook uitgerust met aanvullende systemen zoals UV-C- techniek. Van Weele: “Technieken zoals die in standalone luchtreinigers zijn in 2020 ook toegepast in apparaten om retourlucht te reinigen, als maatregel tegen coronabesmetting. De werkwijze van die apparaten konden we direct meenemen in de publicatie.”

Info

De herziene ISSO-publicatie 27 is hier beschikbaar.

De ISSO-publicatie 27 uitgave is mede dankzij, Wij Techniek, Binnenklimaat Nederland, Techniek Nederland en Stichting PIT, gemaakt.

Zie ook: Ventilatiesysteem in veel gebouwen onvoldoende en Goede ventilatie en lucht met Wegwijzer Covid-19.

Advertisment ad adsense adlogger