Goede ventilatie en lucht met Wegwijzer Covid-19

Goede ventilatie en luchtbehandeling met de Wegwijzer Covid-19

Op Bouw en Uitvoering was al recentelijk te lezen dat In veel gebouwen voldoet de ventilatie niet aan de minimumeisen die het Bouwbesluit stelt. Om snel de juiste kennis te vinden, ontwikkelden ISSO en Wij Techniek een Wegwijzer Covid-19.

“De Wegwijzer geeft eenvoudig en snel relevante aanwijzingen waarmee de ventilatie in een gebouw te controleren en realiseren is”

Via zeer kleine druppeltjes – aerosolen – die in niet-geventileerde ruimtes uren kunnen blijven hangen, is het mogelijk om blootgesteld te worden aan het coronavirus. Dat hebben onderzoekers uit verschillende landen aangetoond en wetenschappers van het RIVM stelden hetzelfde vast.

Ook kan een ventilatiesysteem het virus waarschijnlijk verspreiden, zoals onlangs bleek uit een rapport van onder meer GGD Rotterdam-Rijnmond en het RIVM naar de verspreiding van het coronavirus in een verpleeghuis in Maassluis.

Wegwijzer

Er is ruimschoots kennis beschikbaar die adviseurs, installateurs, monteurs en technisch beheerders kan helpen om ruimten in gebouwen goed te ventileren. Om snel de juiste kennis te vinden, ontwikkelden ISSO en Wij Techniek een Wegwijzer Covid-19.

De wegwijzer helpt gebruikers om precies die informatie over ventilatie in gebouwen te vinden die zij nodig hebben. Hij is gratis te raadplegen via de ISSO-KennisBank. Wij Techniek heeft deze Wegwijzer mede mogelijk gemaakt.

Voortschrijdend inzicht

Het overzicht geeft eenvoudig en snel relevante aanwijzingen waarmee de ventilatie in een gebouw of ruimte te controleren en realiseren is. De kennis is voortdurend in ontwikkeling. ISSO streeft ernaar het te actualiseren naar aanleiding van voortschrijdend inzicht over het coronavirus.

Vragen en antwoorden

Aan de hand van de relevante vragen en antwoorden uit de FAQ van de Coronavraagbaak over ventilatie verwijst de Wegwijzer naar kennis op de ISSO-KennisBank en daarbuiten.

Vragen

De Wegwijzer helpt adviseurs, installateurs, monteurs en technisch beheerders op weg bij onder meer de volgende vragen:

• In hoeverre is de transmissieroute via de lucht bewezen?
• Is het zinvol om meer te ventileren?
• Op welke wijze kan gecontroleerd worden wat de ventilatiecapaciteit is van het gebouw?
• Waarmee moet rekening mee gehouden worden voor onderhoudsactiviteiten in gebouwen?
• Wat te doen met luchtfilters?
• Wat is de instructie voor servicemonteurs bij het vervangen van filters?
• Heeft het effect om lucht anders te conditioneren (verwarmen, koelen, bevochtigen)?

Daarnaast geeft de Wegwijzer algemene informatie over ventilatiesystemen. Als voorbeeld: bij de vraag “In hoeverre is de transmissieroute via de lucht bewezen?” adviseert de Wegwijzer het ‘Praktijkboek gezonde gebouwen’ over bacteriën en virussen en / of ‘ISSO-Kleintje Binnenklimaat’ over binnenluchtkwaliteit te raadplegen.

De gratis Wegwijzer Covid-19 is hier te raadplegen.

Goede ventilatie en luchtbehandeling met de Wegwijzer Covid-19, zie ook.

Advertisment ad adsense adlogger