Sociale woningbouw op monumentale buitenplaats Rosenburg

Sociale woningbouw op monumentale buitenplaats Rosenburg in Den Haag

KAW ontwerpt nieuwe sociale woningbouw voor een kwetsbare doelgroep die door bezuinigingen al jaren moeilijk aan een woning kan komen op de monumentale buitenplaats Rosenburg in Den Haag.

“Verwarmen op stadswarmte en dak is bedekt met mos-sedum en pv-panelen”

Twee fraaie, lichte en duurzame woongebouwen komen in een herontwikkeld groen landschap te staan. De bewoners wonen in reguliere woningen die ze huren van Arcade Wonen, maar wel op het instellingsterrein van Parnassia, dat zorg aanbiedt waar nodig.

Kwetsbare doelgroep

Voor architect KAW stak de uitdaging vooral in het scheppen van een veilige en geborgen, maar tegelijkertijd open woonsfeer. In dit eerste deel komen 145 zelfstandige woningen beschikbaar voor een kwetsbare doelgroep die door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg al jaren lastig een woonplek kan vinden.

Twee gebouwen

De appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen en gegroepeerd in woongroepen van circa veertig woningen. Per woongroep is een zogenaamde sociale conciërge aanwezig die een oogje in het zeil houdt en ondersteuning geeft.

Het noordelijke woongebouw huisvest twee woongroepen met elk hun eigen entree en algemene functies, maar met gedeelde ruimten zoals die voor stadswarmte, afvalbergingsruimte en fietsbergingen. Op die manier worden twee, zelfstandige functionerende woongroepen gecombineerd in een efficiënt bouwvolume.

Het zuidelijke woongebouw bestaat uit een drie- en vierlaagse vleugel in een L-vorm. In de oksel van de twee vleugels zitten de entree, de verticale ontsluiting en de algemene functies.

Mos-sedumdak

De woningen zijn vanzelfsprekend duurzaam. De verwarming gebeurt dus op stadswarmte. Verder staan er pv-panelen op het dak, dat gedeeltelijk mos-sedum is. Daarnaast komen er nestkasten in de gevels voor vleermuizen, zwaluwen en insecten.

Uitzicht

De uitdaging was om een veilige en geborgen, maar ook een open woonsfeer te scheppen. Enerzijds voorzien de solide baksteenarchitectuur en aardse tinten in de behoefte om je terug te kunnen trekken in de eigen woning.

Anderzijds zorgt het interieur voor een overzichtelijke en lichte sfeer. Alle woningen hebben grote puien met een wijds uitzicht en woningbrede balkons die zo het landschap in reiken.

Sociale woningbouw op monumentale buitenplaats Rosenburg

Advertisment ad adsense adlogger