Economische situatie in de staalsector

economische situatie in de staalsector

Er komen wisselende signalen naar voren over de economische situatie in de staalsector. Noviostaal heeft een poging gedaan de situatie in kaart te brengen. Hiervoor heeft zij onderzoek gedaan bij verschillende Duitse bedrijven in de staalsector.

Bij de sector Koudwalserij zijn positieve geluiden te horen. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid door de autofabrikanten zoals BMW die op het moment goed draaien. BMW kon over de maand september een record bekend maken. Ook hun servicecenters zijn te spreken over hun hoeveelheden op contractbasis. Echter, de spotbasis (incidentele bestellingen) lopen minder goed. Dit zou voort kunnen komen uit de negatieve geluiden van de Aziatische markt.

Staalexport China

Vanuit China komen er minder positieve berichten. Dit heeft vooral te maken met het productieoverschot dat daar is ontstaan. Hierdoor wordt een afnemende behoefte veroorzaakt. Volgens sommigen zal dit ook gevolgen hebben voor de wereldwijde markt. Vanwege de overcapaciteit heeft China 8,5 miljoen ton staal in een maand geëxporteerd. De eerste negen maanden van 2014 is er 65 miljoen ton staal geëxporteerd. In vergelijking met de eerste negen maanden in 2013 is dit een stijging van 39%. Volgens de Chinese statistieken zal in het vierde kwartaal het gebruik van staal afnemen waardoor de overcapaciteit alleen maar groter wordt.

Staalexport India

Ook in India is er sprake van een overschot. Naar schatting produceert India in 2014 80 miljoen ton staal. Omdat India veel wil gaan investeren in infrastructuur zal zijn staal nodig hebben. Daarvoor hebben zij het plan om tot 2025 circa 300 miljoen ton te produceren. Dit omdat India voor de investering in haar infrastructuur zoveel mogelijk materiaal uit eigen land wil gebruiken. Omdat de Europese markt al langere tijd te maken heeft met overcapaciteit. Daarom proberen de bedrijven hun exportpositie te versterken. Europese staalbedrijven zouden graag India als klant hebben. Nu China ook haar positie op de exportmarkt wil versterken wordt de concurrentie groter.

Onzekere situatie

Mede door de wisselende koers van de Dollar en de Euro, dalende prijzen voor kolen en een zeer lage ertsprijs ontstaat er een onduidelijke situatie die importeurs onzeker maakt. Ook kunnen de staalfabrieken hierdoor lastiger hun prijzen omhoog brengen.

Advertisment ad adsense adlogger