Extra veel nieuwe studentenwoningen

Extra veel nieuwe studentenwoningen

49.000 nieuwe studentenwoningen tussen 2014 en 2016

Afgelopen jaar zijn er door de partijen uit het landelijk actieplan studentenhuisvesting (LAS) ruim 6.300 extra studentenwoningen bijgebouwd. Samen met de nog in aanbouw zijnde en geplande studentenwoningen komt het aantal tot 2016 uit op 26.850. Dat betekent extra veel nieuwe studentenwoningen in Nederland, gekeken naar de oorspronkelijke afspraken binnen het LAS.

Wanneer daarbij de studentenwoningen worden opgeteld die worden ontwikkeld door woningcorporaties en private partijen die niet bij het LAS zijn aangesloten, komen er tussen 2014 en 2016 49.000 studentenwoningen bij in Nederland.

Meer dan afgesproken

Dit meldt de rijksoverheid op basis van cijfers van Kences, brancheorganisatie voor studentenhuisvesting. Minister Blok schreef vandaag een brief de Tweede Kamer over de cijfers. Hij benadrukt daarin dat het aantal van 26.850 nieuwe woningen ten gevolge van het LAS ruim meer is dan het afgesproken aantal van 16.000. In aanbod van studentenwoningen blijven de traditionele regionale verschillen gehandhaafd. In Utrecht en Amsterdam blijft de spanning tussen vraag en aanbod het grootst.

Aangepaste regelgeving

Het Rijk heeft de afgelopen jaren een aantal wetten en regels voor studentenwoningen aangepast om het aanbod van studentenwoningen te kunnen vergroten. Zo is de minimale oppervlakte voor nieuwe studentenwoningen per 1 juli 2015 van 18 naar 15 m2 gegaan en is de verplichting voor een eigen balkon of fietsenhok geschrapt. Campuscontracten worden uitgebreid voor promovendi. Ook zijn de administratieve lasten voor verhuurders aangepakt. Verhuurders hoeven niet langer het inkomen van studenten te toetsen, een bewijs van inschrijving aan een onderwijsinstelling volstaat.

Toekomst

Alle partijen zijn van mening dat een nieuw actieplan over het aantal te bouwen studentenwoningen niet nodig is. Wel komen de partijen in het najaar met een toekomstagenda studentenhuisvesting. Hierin worden thema’s opgenomen zoals het verbeteren van het monitoren van studentenhuisvesting, huisvesting van internationale studenten en de verhouding tussen betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van studentenwoningen. De landelijke studenten vakbond (LSVb) heeft voor studenten en studentenhuisvesters een brandveiligheidcampagne ontwikkeld. Partijen uit het LAS hebben de campagne omarmd. De campagne start dit najaar in meerdere studentensteden en richt zich op het naleven van brandveiligheidseisen en het vergroten van het brandveiligheidsbewustzijn.

Advertisment ad adsense adlogger