Goed voorbereid een nieuwe vloer kopen en leggen: zo doe je dat!

Goed voorbereid een nieuwe vloer kopen en leggen zo doe je dat!

Ben je uitgekeken op je oude vloer of ga je verhuizen naar een nieuwe woning? Dan heb je een nieuwe vloer nodig! Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Daarom beschrijven we in deze blog hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een nieuwe vloer. Lees dus snel verder als jij op het punt staat om een nieuwe vloer te kopen!

Nieuwe vloer kopen en leggen in 6 stappen:

Stap 1: Kies het materiaal

De eerste stap is gelijk lastig, want welk materiaal kun je het beste kiezen voor jouw nieuwe vloer? Een veilige keuze is een vloer van PVC, omdat deze vloer niet alleen in veel verschillende varianten verkrijgbaar is, het is ook nog eens makkelijk te onderhouden. Een groot voordeel, wanneer je een realistische houtlook zoekt, maar niet de de lasten van een echt houten vloer wilt.

Ook de moderne laminaatvloer is tegenwoordig een populaire keuze. Deze vloeren zijn goed betaalbaar en ze zijn erg gewild door de grote variatie aan designs. Laat je vooral adviseren over de voordelen van de verschillende materiaalsoorten.

Stap 2: Bekijk de vloer in het echt

Het is ontzettend handig dat je de vloer tegenwoordig via het internet kunt bestellen. Toch willen we je wel aanraden om de vloer in het echt te bekijken, zodat je weet wat je koopt. De kleur kan toch wat afwijken en het is altijd goed om de structuur te bekijken.

Je hebt meerdere opties om de vloer te zien. Zo kun je naar de winkel toe, waar ze de vloeren vaak op grote stalen tentoonstellen. Bij LaminaatXXL is het echter ook mogelijk om een staal thuis te laten bezorgen. Zo kun je goed zien hoe de kleur naar voren komt in het natuurlijke licht van de woonkamer.

Stap 3: Bereken hoeveel m2 je nodig hebt

Wanneer je een nieuwe vloer gaat kopen, wil je niet dat je na het leggen nog pakketten over hebt. Echter wil je ook niet te weinig hebben. Zorg er daarom voor dat je goed weet hoeveel m2 je nodig hebt en houdt hierbij rekening met het snijverlies.

Bereken het oppervlakte van de kamer door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte. Ga je in meerdere kamers vloeren leggen? Dan tel je de oppervlakte gewoon bij elkaar op. Hou voor het snijverlies de volgende afmetingen aan:

Laminaat:
● Rechte planken – 7 tot 10% snijverlies
● Visgraatpatroon – 15 tot 18% snijverlies

Klik PVC:
● Rechte planken – 7 tot 10% snijverlies
● Visgraatpatroon– 15 tot 18% snijverlies
● Tegelmotief – 10% snijverlies

Plak PVC:
● Recht planken – 7 tot 10% snijverlies
● Visgraatpatroon – 10% snijverlies
● Tegelmotief – 10% snijverlies

Je kunt zelf uitrekenen hoeveel vloer je nodig hebt, maar je kunt dit ook uitbesteden door te kiezen voor een inmeetservice. Zo weet u zeker dat u genoeg heeft!

Stap 4: Bestellen

Heb je voorgaande stappen doorlopen? Dan ben je klaar om de vloer te bestellen. Dit doe je tegenwoordig eenvoudig online of je kunt een offerte op laten stellen in de winkel.

Stap 5: Laat de vloer acclimatiseren

Wanneer je een nieuwe vloer koopt, is het belangrijk om deze goed te laten acclimatiseren voordat je deze gaat leggen. Het materiaal moet namelijk wennen aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte. De vloer kan gaan reageren op de nieuwe omgeving, waardoor deze uitzet of juist krimpt. Je wilt natuurlijk niet dat dit gebeurt wanneer de vloer al gelegd is.

Om de vloer goed te laten acclimatiseren moet je deze een aantal dagen in de ruimte leggen waar je deze gaat plaatsen. De conditie waarin je de vloer laat acclimatiseren moet gelijk zijn aan het leefklimaat dat je normaal gesproken hebt. Anders heeft het geen nut. Door de pakketten in een hashtag (#) patroon te stapelen, zorg je voor een goede luchtstroom tussen de platen.

Voor zowel laminaat als pvc geldt een periode van 48 uur. Bij een houten vloer raden we aan om extra lang de tijd te nemen om de vloer te acclimatiseren.

Stap 6: De vloer leggen

Je kunt de vloer zelf leggen, of dit uitbesteden via een legservice. Laminaat en klik PVC hebben een gemakkelijk kliksysteem, waardoor het legproces relatief eenvoudig is. Heb je nog nooit eerder een vloer gelegd? Zorg er dan voor dat je je goed inleest en dat je het juiste gereedschap in huis haalt.

Een plakvloer of een vloer in een speciaal motief vragen vaak iets meer ervaring, omdat dit foutgevoeliger is. Hierbij raden we dan ook aan om het uit te besteden via een legservice, waar professionals jouw vloer komen leggen.

Geniet van je nieuwe vloer

Wanneer je al deze stappen volgt, zul jij straks een prachtige nieuwe vloer hebben. En dat zonder veel overgebleven pakketten of een vloer die is uitgezet. Dan is er nog maar één stap die je moet volgen: geniet van je nieuwe vloer!

Goed voorbereid een nieuwe vloer kopen en leggen: zo doe je dat!

Advertisment ad adsense adlogger