Gebouwenmarktplaats voor duurzaam en circulair bouwen

Gebouwenmarktplaats voor meer duurzaam en circulair bouwen

Om nu impact te maken, moeten we ontwerpen en ontwikkelen op basis van vrijkomende gebouwen. We bouwen niet duurzaam en circulair genoeg. Er moet meer gebeuren dan het ontwerpen en ontwikkelen van circulaire modulaire gebouwen met vooral nieuwe materialen. Dat levert op z’n vroegst pas over 75 jaar CO2-voordeel op. Daarom de Gebouwenmarktplaats*.

“Gebouwenmarktplaats is de aanjager van hoogwaardig circulair gebruik van grote bouwdelen uit te ontmantelen panden”

Wat moet er anders?

In de huidige bouwpraktijk worden tot nu toe vooral kleine onderdelen hergebruikt. Kabelgoten, toiletpotten en deurdrangers krijgen een nieuw leven. Maar daar gaan we de CO2 -doeleinden, een volledig circulaire bouweconomie in 2050, niet mee halen. Om grotere milieuwinst te boeken, moeten we grotere bouwdelen hergebruiken. Dat vergt een andere aanpak dan we gewend zijn: ontwikkelende partijen en architecten moeten een nieuw (doel)gebouw ontwerpen op basis van een te ontmantelen (donor)gebouw, waarbij de grote bouwdelen in het nieuwe ontwerp worden geïntegreerd.

Daarvoor moeten eigenaren van te slopen panden verantwoordelijkheid nemen en die gebouwen inzetten voor nieuwbouw. Én moeten ontwikkelaars en architecten op de hoogte zijn van gebouwen die gesloopt gaan worden om daarmee te ontwerpen.

Gebouwenmarktplaats: geen second love maar second life!

“Gebouwenmarktplaats is de aanjager van hoogwaardig hergebruik van grote bouwdelen uit te ontmantelen panden. Het platform geeft inzicht in welke gebouwen de komende jaren gesloopt gaan worden en vrijkomen op de ‘datingmarkt’, en geeft de potentie van het pand aan in inspirerende ontwerpschetsen door circulaire architecten. Funda meets Tinder. Hierdoor kunnen consortia van ontwikkelaars, architecten en circulaire slopers vroegtijdig samen optrekken en nieuwbouw realiseren op basis van bestaand vastgoed dat op het verkeerde moment op de verkeerde plaats staat: a perfect match!”, berichten de initiatiefnemers* van Gebouwenmarktplaats.

Lees verder onder de afbeelding.
Het te ontmantelen Martinus G. de Bruingebouw in Utrecht
Het te ontmantelen Martinus G. de Bruingebouw in Utrecht.

Casus Universiteit Utrecht

Om daad bij het woord te voegen, werken we samen met Universiteit Utrecht om hun circulaire ontmantelingsproject Martinus G. de Bruingebouw een nieuw leven te geven door bovenstaande beschreven aanpak te realiseren. We gebruiken dit project als concrete casus, waarbij we samen laten zien dat hoogwaardig hergebruik daadwerkelijk mogelijk is. Met als resultaat een maximale circulaire impact én CO2 vermindering!

Lancering 6 september ben je erbij?

Op 6 september wordt het platform Gebouwenmarktplaats gelanceerd met het aanbieden van het Martinus G. de Bruingebouw aan de markt en de livegang van de website. Op deze boeiende avond laten we professionals uit de bouwwereld aan het woord – believers, doeners en sceptici – om te laten zien dat hoogwaardig hergebruik voor uitdagingen zorgt, maar ook écht mogelijk is.

In het programma onder meer Arend van de Beek (Lagemaat Sloopwerken), Karin Dorrepaal (DOOR architecten), Maaike Perenboom (Synchroon), Marga van Beek (Universiteit Utrecht University), Marianne Davidson (JP van Eesteren), Mirjam Schmull (Brokkenmákers), Taco van Iersel (Royal Schiphol Group) en Michel Baars MRICS (New Horizon Material Balance | a JAJO company, in the Middle Of Our Street).

Aanmelden voor de lanceringsavond kan hier.

*Gebouwenmarktplaats is een initiatief van Brokkenmákers, in partnerschap met Universiteit Utrecht, Draaijer en het Nationaal Renovatie Platform NRP, mede gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties.

Advertisment ad adsense adlogger