Grote behoefte aan slimme woonconcepten

Grote-behoefte-aan-slimme-woonconcepten

Er is een toename van middenklasse gezinnen die in de stad willen blijven wonen. Onderzoek van AM wijst uit dat de woonwensen van middenklasse gezinnen in Amsterdam beter meegenomen moeten worden in het ontwerp van nieuwe woningen. Er is een grote behoefte naar slimme woonconcepten.

Hét stedelijke middenklasse gezin bestaat niet. Er zijn meerdere subgroepen, met eigen kenmerken en woonwensen

Denk hierbij aan slimme plattegronden bij gezinsuitbreiding en speciale buitenruimtes voor kinderen om te spelen. Dit concludeert gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in het eerste onderzoek van een nieuwe reeks ‘Woningmarkt in zicht’ met de titel ‘Binnen of buiten de ring? Woonperspectieven voor Amsterdamse middenklasse gezinnen’. Het onderzoek is verricht onder middenklasse gezinnen in de stad Amsterdam.

Verbetering ontwerp

Wonen in de stad boven wonen in de suburbs. Gezinnen hebben de afgelopen jaren het wonen in de stad ontdekt als aantrekkelijk alternatief. Niet langer kiezen zij, bijna automatisch, voor een woning in de suburbs. Maar wie zijn deze gezinnen, wat zijn hun woonwensen en is er voldoende aanbod voor hen? AM Measure, de inhouse onderzoeksafdeling van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderzocht de situatie in Amsterdam na het winnen van de prijsvraag voor gezinsappartementen Babel in Rotterdam. AM Measure concludeert dat verbetering in het ontwerp van woningen voor gezinnen in Amsterdam hard nodig is.

Conclusies

De belangrijkste conclusies van het onderzoek Aan de hand van interviews met middenklasse gezinnen in verschillende buurten van de stad trekt AM de volgende conclusies:
– Het aantal middenklasse gezinnen in Amsterdam neemt de komende jaren verder toe. Met name de groep met een hoger (midden) inkomen groeit;
– Hét stedelijke middenklasse gezin bestaat niet. Er zijn meerdere subgroepen, met eigen kenmerken en woonwensen;
– Het aanbod aan passende huur- en koopwoningen is onvoldoende. Omdat veel gezinnen de stad per se niet willen verlaten, zitten zij vast in hun woning. De woningmarkt van Amsterdam ervaren zij als strijdtoneel, waarbinnen het slecht lukt om een goede en betaalbare woning te bemachtigen;
– In het ontwerp van nieuwe woningen moeten de wensen van gezinnen veel beter worden meegenomen, o.a. in een slimme plattegrond en niet-openbare buitenruimtes waar de kinderen kunnen spelen.
– De ‘ring’, de snelweg A10 om Amsterdam, is nog steeds een belangrijke waterscheiding: de groep gezinnen die binnen de ring wil wonen heeft duidelijk een andere woon- en levensstijl dan de gezinnen daarbuiten.

Het volledig rapport is hier in te zien en te downloaden.

Advertisment ad adsense adlogger