Inspectie SZW: ‘Onveilige situaties bij werken met rolsteigers’

Inspectie SZW: 'Onveilige situaties bij werken met rolsteigers'

De controle op het gebruik van rolsteigers door levert een onthutsend beeld op. Bij professioneel gebruik van 270 rolsteigers bleek er bij 251 sprake te zijn van onveilige situaties.

Inspectie SZW: “We kunnen niet achter elke lantaarnpaal staan”

Rolsteigers

Vallen van rolsteigers is één van de meest voorkomende ongevalstypen in de bouwsector. Reden voor de Inspectie SZW om de afgelopen maanden door het land te controleren op het gebruik van rolsteigers. De steigers werden gebruikt voor bouw-, schilder- en onderhoudswerkzaakheden.

De inspecteurs zagen vooral onstabiele steigers, waardoor er een grotere kans is op valgevaar. Er werden zelfs steigers aangetroffen waarbij de wielen niet op de rem stonden.

Werk stilgelegd

In 224 gevallen hebben de inspecteurs het werk moeten stilleggen totdat de werkgever de situatie veilig had gemaakt. In 40 gevallen was de overtreding zo ernstig dat de werkgever ook een boete kreeg. In de meeste gevallen troffen de inspecteurs meer dan één overtreding aan.

Lees ook: Inspectie SZW

Schilders

De meeste overtredingen werden volgens de inspectie begaan door schilders. Bij 107 van de inspecties ging het om schildersbedrijven. In alle gevallen waren hier onveilige situaties.

In 77 gevallen was er valgevaar, in 40 gevallen stond de rolsteiger niet stabiel. Ook kregen 27 werkgevers een boete omdat zij geen risico-inventarisatie en evaluatie hadden.

Reactie inspectie

Arbeidsinspecteur Michel Schenk verklaart tegenover de NOS: “Het is niet de eerste keer dat de inspectie aandacht vraagt voor het valgevaar bij rolsteigers. De wetgeving is streng genoeg, maar we kunnen niet achter elke lantaarnpaal staan.”

Advertisment ad adsense adlogger