Integrale aanpak onderhoud openbare ruimte

Onderhoud openbare ruimtes

De gemeente Haarlem heeft als een van de eerste gemeenten in Nederland besloten tot een integrale aanpak door het beheer en het onderhoud van de openbare ruimte in handen te leggen van private partijen. Na een Europese niet-openbare aanbesteding heeft de gemeente een aantal partijen geselecteerd.

Partner

Als eerste gemeente in Nederland heeft de gemeente Haarlem besloten een gedeelte van het onderhoud van de openbare ruimte in handen te leggen van private partijen. Gemeente Haarlem heeft, na een Europese aanbesteding die niet openbaar is, een aantal mogelijke partijen geselecteerd. Uit deze selectie kwam BAM naar voren als geschikte partner.

Diverse domeinen

BAM is verantwoordelijk voor het domein Verhardingen, asfaltherstel en markering. Dit geldt voor een periode van 4 jaar, met ingang van 1 januari 2015. Daarnaast is BAM ook verantwoordelijk voor het domein Riolering en Grondwater. Voor dit domein werken zij samen met vandervalk+degroot. De contractwaarde van (beide) domeinen bedraagt €11,5 miljoen.

Aanpak

Om alles in goede banen te leiden, zijn er prestatiecontracten gesloten. De gemeente houdt de regie voor het beheer en het onderhoud van de openbare ruimtes. Ook worden er werkzaamheden geclusterd, met als gevolg dat de verantwoordelijkheid eenvoudiger bij een en dezelfde partij wordt gelegd. Deze aanpak zorgt er voor dat Haarlem beduidend minder contracten heeft, van circa 70 naar nog maar 11. Deze aanpak moet voor meer kwaliteit en efficiency zorgen.

Doelstelling

Zowel de gemeente als de marktpartijen hebben de doelstelling het beheer en het onderhoud zodanig te verbeteren dat de kwaliteit van de openbare ruimte toeneemt én dat de kosten worden gedrukt. Een pro-actieve houding, duurzame en constructieve samenwerking met de gemeente en goede afstemming met opdrachtnemers van de overige domeinen er voor zorgen dat de doelstelling wordt behaald.

Advertisment ad adsense adlogger