Lage bromtonen in wet Geluidshinder

De rijksoverheid moet de wet inzake Geluidshinder aanvullen met normen voor lage tonen. Die normen voor bromtonen ontbreken nu, en dat maakt handhaving moeilijk. Dat zeggen de Nederlandse milieudiensten tegen De Monitor (KRO-NCRV).

Vaak strandt de klacht omdat er geen normen voor lage bromtonen in de Wet Geluidhinder staan

Een toenemend aantal mensen kampt met geluidsoverlast in de vorm van lage tonen, ook wel ‘bromtonen’ of ‘laagfrequent geluid’ genoemd. Ze worden veroorzaakt door zwaar wegverkeer of grote machines. Ook pompen of generatoren kunnen zo’n bromtoon produceren.

Wetswijziging helpt niet

Wie er last van heeft, belt meestal naar de Milieudienst van zijn gemeente. Vaak strandt de klacht daar omdat er geen normen in de Wet Geluidhinder staan inzake dit probleem. Dat moet veranderen, vindt bijna de helft van de diensten die meedeed aan een onderzoek van De Monitor.

Vijftig procent van de diensten geeft aan dat een wetswijziging niet gaat helpen. Zij vinden dat klagers sneller doorverwezen moeten worden naar de GGD om te leren om te gaan met bromtonen die zij als storend ervaren.

Enquête

Van de 29 milieudiensten, die werken voor gemeenten en provincies, deden er 21 mee aan de enquête . 63 procent zegt klachten te krijgen over laagfrequent geluid en die klachten niet goed te kunnen oplossen.

Advertisment ad adsense adlogger