Maakindustrie gebruikt predictive maintenance weinig

Maakindustrie maakt te weinig gebruik van predictive maintenance

46 procent van de bedrijven in de maakindustrie maakt momenteel te weinig gebruik van predictive maintenance, of in goed Nederlands: voorspellend onderhoud. Dit blijkt uit onderzoek van Axians onder 211 managers in de Nederlandse maakindustrie, uitgevoerd door Panelwizard.

Downtime van machines, ook in de maakindustrie, is een van de grootse bedreigingen voor de organisatie

Als belangrijkste verklaring voor deze implementatie-achterstand noemt bijna twee derde van de ondervraagden een gebrek aan kennis binnen hun organisatie. Andere redenen zijn onvoldoende verzamelde data (34 procent) en te hoge kosten (32 procent).

Downtime machines

Dat het voor de maakindustrie van cruciaal belang is om de uitval van machines zoveel mogelijk te beperken, blijkt uit het feit dat 66 procent van de managers de downtime van machines als een van de grootse bedreigingen ziet voor hun organisatie.

Desondanks heeft slechts 49 procent van hen voldoende kennis van hoe ze deze uitval zoveel mogelijk kunnen verkorten. Veertig procent zegt daarnaast geen duidelijke strategie voor het verbeteren van onderhoud te hebben.

Bekijk het uitgebreide onderzoeksrapport (Aanmelding verplicht)

Voorspellend onderhoud

Predictive maintenance verschilt van preventief onderhoud, omdat het is gebaseerd op de werkelijke toestand van de machine, in plaats van de gemiddelde of verwachte, door te voorspellen wanneer er onderhoud nodig zal zijn. Voorspellend onderhoud wordt al jaren breed ingezet in onder andere de machine- en procesindustrie.

Advertisment ad adsense adlogger