Nieuwe cao en 90.000 bezoekers op 10e Dag van de Bouw

Nieuwe cao op 10e Dag van de Bouw

Afgelopen zaterdag vond de Dag van de Bouw plaats. Het redelijke weer van zaterdag zorgde ervoor dat 90.000 mensen naar buiten gingen om één of meerdere van de 175 deelnemende bouwlocaties te bezichtigen. Gerekend vanaf de start kon men spreken van de miljoenste bezoeker ooit, voor de dag van de bouw. Op ander vlak was er ook nieuws. “Heel mooi dat er vandaag resultaat geboekt is met de bouw-cao”, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van organisator Bouwend Nederland.

Dag van de Bouw

Verhagen vervolgt: “We hebben heel wat jongeren enthousiast gemaakt. Met onze Bouwbus bezochten we deze week veel scholen, van basisonderwijs tot en met HBO, vaak in combinatie met allerlei mooie Dag van de Bouw-projecten. Ook werd op vrijdag de beste Atlas van de Toekomst van middelbare scholieren bekroond, waarin zij hun visie geven op de ruimtelijke inrichting van Nederland in 2040; hun toekomst dus”.

“We hebben in zes van die tien jaren zware crisis gehad, maar toch was er elk jaar de Dag van de Bouw. Daarop laten we trots zien wat we doen om Nederland te laten wonen, werken en reizen.” “Er is veel werk te verzetten! Bijvoorbeeld om starters een dak boven hun hoofd te geven. Of om woningen energiezuinig te maken, ouderen langer in hun huis te laten wonen, maar ook om scholen te renoveren”.

De tien best bezochte bouw- en infraprojecten:

• A2 Maastricht
• Penitentiaire Inrichting Zaanstad
• A4 Delft Schiedam
• Centrale As, Hurdegaryp
• A’dam Toren Amsterdam
• OV terminal Arnhem
• De Kampanje, Den Helder
• Noord-Zuidlijn, Amsterdam
• Centrumplan Leidsche Rijn, Utrecht
• Elfstedenhal, Leeuwarden

Nieuwe cao

De nieuwe arbeidsovereenkomst is het resultaat van ruim anderhalf jaar onderhandelen en is dus toevallig precies op de Dag van de Bouw beëindigt. Eén van de veranderingen is dat de seniorendagen zullen op termijn verdwijnen. In ruil daarvoor bouwen werknemers een budget op, dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld scholing. Daarnaast zal over een tijd van 25 maanden het loon van werknemers met 5,5 procent worden verhoogd.

Verder zijn er maatregelen getroffen om schijnconstructies in de bouw tegen te gaan. Er komt onder meer een identificatiekaart die de kwaliteiten en bevoegdheden van de houder garandeert om op een bouwplaats aan de slag te gaan. Door de slechte jaren in de bouw en de toename van het aantal zelstandigen, nam in zes jaar tijd het totaal aantal werknemers dat onder de cao valt, af met 70.000. Er zijn nu krap 100.000 over.

Nieuwe cao en 90.000 bezoekers op 10e Dag van de Bouw.

Advertisment ad adsense adlogger