In het vernieuwde Thialf in Heerenveen draait alles om de beleving van het ijs en de schaatsers. In het vernieuwde schaatsstadion heeft de topschaatser de beschikking over het snelste ijs en de beste 400-meter laaglandbaan.
Vrijdag wordt Thialf officieel geopend door de Koning
Innovatie en duurzaamheid
Innovatie en duurzaamheid spelen een belangrijke rol in het vernieuwde Thialf. Bovendien zijn de temperatuur en luchtvochtigheid eenvoudig aan te passen aan specifieke wensen en behoeften. De beleving van het ijs in Thialf wordt versterkt door het van wit naar blauw verlopend kleurgebruik en de transparantie van de binnenwand rondom de wedstrijdhal. Na twee jaar vernieuwbouw is Thialf weer de snelste en modernste laaglandbaan waar schaatsrecords gebroken worden. Op vrijdag 27 januari wordt Thialf officieel geopend door Koning Willem-Alexander.
Centraal
De omloop is het functionele bindende element. De tribunes zijn tijdens evenementen via de omloop goed bereikbaar voor alle bezoekersstromen. Uitgiftepunten en ontmoetingsplekken voor het publiek bevinden zich op deze omloop. Een 400 meter lange glazen wand scheidt de omloop van de wedstrijdhal, waardoor vanuit alle ruimtes zicht is op het ijs van Thialf. Doordat alle faciliteiten rond het ijs geplaatst zijn, staat topsport letterlijk centraal en wordt maximale interactie tussen topsporters, breedtesporters en het publiek gestimuleerd. De glazen wand is daarbij bepalend voor de sportbeleving binnen het vernieuwde Thialf.
Klimaat
Het onvoorspelbare weer van buiten wordt door de omloop geïsoleerd van de baan en zorgt voor een betere beheersbaarheid van het binnenklimaat in Thialf. In het vernieuwde Thialf wordt vochtige lucht op de tribunes, die door natte jassen binnengebracht wordt, naar buiten afgezogen. Hierdoor ontstaat een klimaatscheiding, door een luchtgordijn, tussen het publiek en de ijsbaan. Thialf kent verschillende klimaatzones binnen de ijsbaan, tribune en de omloop die afzonderlijk beheerd kunnen worden. Deze nieuwe klimaatzones zijn een van de belangrijkste nieuwe verbeteringen van het vernieuwde Thialf.
Grootste zonnedak
Thialf voorziet voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte doordat het over 5000 zonnepanelen beschikt; het grootste zonnedak op een stadion in Nederland. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van ondergrondse warmte en koude opslag waardoor veel energie bespaard wordt. Ook maakt Thialf gebruik van LED verlichting en is het stadion extreem goed geïsoleerd, dat alles bij elkaar een enorme energiebesparing oplevert. Thialf wil binnen afzienbare tijd uiteindelijk volledig in haar eigen energiebehoefte voorzien.
Samenwerking
Bij de transformatie van Thialf werkte ZJA in opdracht van Heddes Bouw & Ontwikkeling nauw samen met het bouwconsortium dat naast Heddes Bouw & Ontwikkeling bestond uit Croonwolter&dros, Warmtebouw en DAY Creative Business Partners. Het ontwerp is van ZJA Zwarts & Jansma Architecten.
Foto: Roy Klompmaker