Project – De Silo is het sluitstuk van Havenpark Apeldoorn

Project - De Silo is het sluitstuk van Havenpark Apeldoorn

De Silo is het beeldbepalende sluitstuk van de stedelijke ontwikkeling van Havenpark, en vormt de schakel tussen de binnenstad en het kanaal. Het woongebouw is ontworpen door Studio Komma en wordt ontwikkeld en gebouwd door Dura Vermeer.

Het mee-ontwerpen van groene elementen is in het gehele plan structureel doorgevoerd

De Silo krijgt een geheel eigen identiteit; robuust, karaktervol en monumentaal van opzet. Het L-vormige woongebouw vouwt om de bestaande parkeergarage heen en krijgt een meervoudige oriëntatie met vergezichten over het park en de kanaalzone. De Silo gaat 24 uiteenlopende appartementen huisvesten, inclusief een collectieve ruimte nabij de entree.

Een gebouw zonder achterkanten

Het gebouw is conceptueel vertaald naar een alzijdig ontwerp; er zijn geen voor- of achterkanten net als een silo. De afgeschuinde hoek maakt dit mogelijk en geeft het gebouw een uitnodigende uitstraling.

Stedenbouwkundig volgt het basement van het gebouw de hoogtelijnen van de omliggende bebouwing, en vormt het een stevige wand langs het park. Bovenop het basement is een bijzondere kroon ontworpen die zich nadrukkelijk onttrekt aan het hoofdvolume. Hierdoor lukt het om de hoek een stedenbouwkundig accent te geven zonder de omkadering van het park te verstoren.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Gemeenschappelijke ruimte

Het gebouw biedt ruimte aan een uiteenlopend programma aan woningtypen; 24 appartementen van wisselende afmetingen. Deze configuratie was het resultaat van een uitgebreide studie naar de oppervlakte-verdeling en kon worden opgelost door te ontsluiten middels een wokkeltrap.

In het basement bevinden zich het merendeel van de woningen: compact van opzet en met een ruime loggia die uitkijkt op het park. Daarboven bevinden zich de appartementen uit het hogere segment die middels lange zichtlijnen het contact leggen met de stad.

Het woonprogramma wordt aangevuld met een gezamenlijke ruimte naast de entree: een collectieve multifunctionele ruimte verbonden met het park.

Natuurinclusief

In het ontwerp heeft natuurinclusiviteit een prominente plek en is vanaf het begin integraal mee-ontworpen. De overgang tussen de bebouwing en het park is zorgvuldig vormgegeven middels een uit het gebouw stekende plantenbak, inclusief een korte trap die toegang biedt tot het park. Het mee-ontwerpen van groene elementen is in het gehele plan structureel doorgevoerd. Van de opgaande groenwand aan de noordgevel, tot de groene kroon boven op het basement tot het groendak bovenop.

De kroonlijst wordt gevormd door een aaneenschakeling van nestelementen voor diverse zwaluwsoorten en/of vleermuizen. Door het integrale ontwerp voegen de natuurinclusieve oplossingen waarde toe voor de biodiversiteit maar zeker ook voor het comfort voor de toekomstige bewoners.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Facts & Figures:
Opdrachtgever: Dura Vermeer Hengelo

Locatie: Havenpark Apeldoorn
Start ontwerp: 2021
Oplevering (verwacht): 2023

Architect: Studio Komma 
Projectteam: Maarten Thewissen, Joost van Rooijen, Jolijn van Keulen

Landschap: Maak Space 
Constructies: Lucassen Bouwconstructies

Advertisment ad adsense adlogger