Publiekscentrum Schatkamer Domplein II

Schatkamer

Een reis door de tijd

Zo’n dertig jaar geleden ontstond het idee. De weg was lang. Maar nu is het zover. Op 16 mei jl. is de bouw gestart van Schatkamer Domplein II, een ondergronds publiekscentrum van 20 eeuwen geschiedenis in Utrecht. Voor het eerst zal in Nederland archeologie op deze schaal en permanent voor het publiek toegankelijk zijn. Hoe begon het en welke architectonische en constructieve, klimaattechnische uitdagingen liggen er?

Het Domplein in Utrecht is een schatkamer; van de resten van het Romeinse castellum een paar meter onder de grond tot aan de windvaan van Sint Maarten op de 112 meter hoge Domtoren. In 2005 heeft het College van B&W het Domplein benoemd tot Schatkamer van de Utrechtse, Nederlandse en Europese geschiedenis. In 2010 is het Domplein bij de minister van OCW voorgedragen als Rijksarcheologisch Monument. In hetzelfde jaar heeft het College de Ontwikkelingsvisie Domplein 2013-2018 omarmd: het ontsluiten van de verborgen geschiedenis van het Domplein.

Particulier initiatief

Een luik, daar begint het verhaal van Theo van Wijk, architect. Hij vertelt: ‘Veertig jaar geleden ontmoette ik Frans Kipp, bouwhistoricus van de gemeente Utrecht, recent gepensioneerd. Hij vertelde mij over een Romeinse castellummuur onder het Domplein. Ik was het verhaal vergeten… tot 1986. Ik ging met mijn dochtertje naar de toenmalige muziekschool op het plein. In de hal keek ik naar de binnenplaats. Daar zag ik een luik. Zou dit het luik zijn dat toegang verschaft tot de Romeinse resten? De volgende dag ging ik terug, op zoek naar de sleutel van het luik. Niemand had die, niemand wist wat er onder het luik zat. Enkele maanden later was het toch zo ver. Ik opende het luik, ging vijf meter naar beneden en zag de restanten van de castellummuur. Toen begon mijn fantasie te werken. Wat is hier aan de hand? Hoe zijn we in 20 eeuwen vijf meter omhoog gegroeid? Zijn er nog meer van dergelijke keldertjes? Waarom houden we dit geheim. Direct ben ik naar Frans Kipp gegaan. Hij wijdde me in in de wereld van archeologie en het erfgoed van de Romeinse tijd. Toen begon een spannend jongensboek.’

Lees verder in editie 4-2013

Advertisment ad adsense adlogger