TV-tip – Duurzaam nu of nooit

Zondag 10 mei, 22.15 uur op NPO 2 is er weer een aflevering van Tegenlicht. Dit keer is het thema de coronacrisis. Deze brengt alle klimaatverdragen in gevaar, maar kan ook juist mogelijkheden bieden.

“Blijkbaar, als iets heel noodzakelijk is, willen we enorme investeringen doen.”

De klimaataanpak staat in veel landen op ‘pauze’ en ook de VN heeft twee belangrijke klimaatbijeenkomsten uitgesteld. Maar kunnen wij ons deze pauze wel veroorloven?

De coronacrisis brengt alle klimaatverdragen in gevaar, maar kan ook juist mogelijkheden bieden, als het zou lukken om investeringen om de coronacrisis te bestrijden te koppelen aan vergroening.

Kansen

De kansen voor snelle verduurzaming en CO2 reductie zijn enorm, als we denken aan de honderden miljarden euro’s die regeringen nu uittrekken om de pandemie te bestrijden en het economisch systeem overeind te houden.

In Nederland kun je de crisisinvesteringen koppelen aan het Urgendapakket, in Europa aan de Green Deal en globaal aan het Parijs Akkoord.

Ook laat de coronacrisis – zoals eerder de financiële crisis – zien dat ingrijpende, op wetenschap gebaseerde noodmaatregelen uiteindelijk vrij makkelijk door burgers worden geaccepteerd.

Vrijgekomen miljarden

Hoe gaan we de vrijgekomen miljarden gebruiken om de wereldeconomie overeind te houden en onze globale klimaatproblematiek voorgoed te tackelen? We moeten veranderen, we kunnen blijkbaar ook veranderen, maar hoe gaan we dat duurzaam doen?

In Tegenlicht interviews met o.a. Marjan Minnesma, directeur Stichting Urgenda en Tom Rivett-Carnac, co-auteur van ‘The Future We Choose’

Lees ook: De nieuwe strijd tegen het water – Waterlanders

Quotes
Marjan Minnesma
“Ik vind sowieso, los van corona, dat we een klimaatgerichte industriepolitiek zouden moeten voeren. Ik vind dat de overheid moet helpen om de industrie de overgang te laten maken naar een CO2-uitstootloze industrie en een circulaire economie.”

“Blijkbaar, als iets heel noodzakelijk is, willen we enorme investeringen doen. Dat zouden we dus voor het klimaat ook moeten doen. In de meeste gevallen levert het uiteindelijk heel veel kostenreductie op, en uiteindelijk een gezondere economie.”

Tom Rivett-Carnac
“The climate crisis will be orders of magnitude worse than this and it will a permanent change rather than a temporary change… So we need to learn from the fact that while we have time we need to put in place everything we can to avoid the worst impacts coming at us because once they hit us it’s going to be too late.”

“I think it’s clear that the green economy is the big growth and jobs story of the next decade”.

Lees ook: Tegenlicht – Houtbouwers

Foto Marjan Minnesma door Martijn Cousijn

Advertisment ad adsense adlogger