Verduurzaming ruim 60 historische huurwoningen in Amersfoort

Verduurzaming ruim 60 historische huurwoningen in Amersfoort

61 historische sociale huurwoningen in Wijkje 77 (Berg Zuid) in Amersfoort worden verduurzaamt door De Alliantie en BAM Wonen. Het project is in nauwe samenwerking met de bewoners vormgegeven. De werkzaamheden starten eind augustus 2021. De oplevering staat gepland voor begin 2022.

“De historische huurwoningen zijn van rond 1900 en maken deel uit van een beschermd stadsgezicht”

Meedenken over verduurzaming

Het verduurzamingsplan is samen met de bewoners gemaakt. Want de bewoners kennen de buurt en de woning als geen ander. Die kennis hebben De Alliantie en BAM Wonen dankbaar gebruikt voor het maken van het definitieve plan. De bewoners van de wijk hebben een hechte band met Wijkje 77 en de sociale cohesie is groot, net als de waardering voor de historische architectuur van de wijk. Ruim 70% van alle bewoners van de huurwoningen gaf zijn instemming aan het plan. Dit is voor De Alliantie en BAM het bewijs dat het plan goed past bij de verwachtingen die iedereen heeft.

Energielabel

De woningen worden tijdens de verduurzaming van een gemiddeld energielabel F/G naar een gemiddeld energielabel A/B gebracht. Dit maakt dat de woningen straks comfortabeler zijn en de huurders lagere energiekosten hebben. Om dit energielabel te bereiken, wordt een isolatiepakket aangebracht en waar nodig wordt de verwarming vervangen door HR-ketels. De vervanging van de rioleringsaansluitingen wordt in de werkzaamheden meegenomen. De bewoners kunnen tijdens de renovatie in hun woning blijven wonen.

Beschermd stadsgezicht

Wijkje 77 omvat de Joannes Tolliusstraat, Westerstraat en de Leenaert Nicasius (dwars)straat. De woningen zijn van rond 1900 en maken deel uit van een beschermd stadsgezicht. De tuindorpachtige opzet, smalle straatjes en behouden historische architectuur maken het beschermde stadsgezicht bijzonder. De woningverbetering wordt dan ook met behoud van de architectuurstijl en historische uitstraling uitgevoerd.

Openingsfoto Wijkje 77 (Berg Zuid) in Amersfoort door: BAM/Fred Oosterhuis.

Verduurzaming ruim 60 historische huurwoningen in Amersfoort. Lees ook: Zelfscan duurzaam monument.

Advertisment ad adsense adlogger