Noord-Brabant koppelt gebiedsontwikkeling aan Vincent van Gogh

Noord-Brabant koppelt gebiedsontwikkeling aan Vincent van Gogh

“Vincent van Gogh is wereldberoemd, maar het feit dat hij een geboren en getogen Brabander is, dát is nog lang niet bekend genoeg”, zo is de provincie Noord-Brabant van mening. Vandaar dat de provincie de schilder nadrukkelijker wil linken aan de provincie, met name door zijn naam en werk in de toekomst te verbinden met ruimtelijke projecten.

In het nationale Van Gogh-jaar 2015, is de schilder al zo veel mogelijk aan Brabant gelinkt. “En de komende jaren moeten we dat nog meer doen op verschillende beleidsterreinen”, zo schrijft de provincie. Vandaar dat Noord-Brabant een subsidie beschikbaar stelt van € 750.500. € 250.500 voor het lopende jaar, € 500.000 voor 2017.

Trots op Vincent van Gogh

De komende periode zal ‘Het erfgoed van Van Gogh nauwkeurig worden vastgelegd: wat hoort daar precies bij, en hoe kan dat het best beheerd en behouden blijven. Dat gebeurt in een samenwerking tussen de organisaties ‘VisitBrabant’ en ‘Van Gogh Brabant’. “Van Gogh is een inspirator en verbinder voor een wereldmarkt. Ik ben erg blij dat we onze trots over ‘onze’ Vincent kunnen aanwenden om Brabant te versterken”, zo verwoordt Frank van den Eijnden zijn blijdschap over het besluit van de provincie. Hij is directeur van Van Gogh Brabant. Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant, stelt: “Met een wereldicoon als Van Gogh hebben we de verantwoordelijkheid respectvol met zijn erfgoed om te gaan en zijn passie voor Brabant te delen. Met deze provinciale bijdrage kunnen we flinke stappen gaan zetten.”

Van Gogh Nationaal park

De twee organisaties bundelen nu hun krachten om de persoon Van Gogh in te zetten op voor de hand liggende beleidsterreinen zoals cultuur en erfgoed, maar ook voor natuur: het Van Gogh Nationaal park, en mobiliteit: de Van Gogh themafietsroute en het al bestaande Van Gogh-Roosegaarde fietspad tussen Nuenen en Eindhoven. Bovendien moeten activiteiten en bezienswaardigheden rondom Van Gogh meer bezoekers naar Brabant trekken en ze verleiden om langer te blijven.

Professionalisering

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Nu is Van Gogh Brabant een samenwerkingsstichting met beperkte mankracht, waar vooral veel vrijwilligers het werk doen. Dat verandert nu. De expertise ligt bij VisitBrabant. In de nieuwe organisatie gaan we kennis van kleine zelfstandige organisaties bundelen en samenwerkingsprogramma’s met de provinciale instellingen uitwerken. Ook daar zit heel veel inhoudelijke kennis waar we veel meer mee kunnen dan we nu doen. De sleutel tot meer succes is hier duidelijk goed georganiseerde samenwerking.” Onderdeel van de plannen is dat ook het bedrijfsleven, fondsen en andere overheden gaan aanhaken en mee investeren.

Advertisment ad adsense adlogger