Het vriest al weer enige dagen aanhoudend. Wat betekend dat rond werk en inkomen voor hen die (buiten) werken binnen die weersomstandigheden? In de bouw- en infrasector zijn duidelijke regels en afspraken over het werken in de kou en bij vorst. Het zogenaamde vorstverlet of onwerkbaar weer.
“Bij vorstverlet wordt het loon van de werknemer doorbetaald binnen de afspraken en regels van de geldende CAO”
Vorst
De CAO afspraken voor onwerkbaar weer inzien. Belangrijkste punten rond vorstverlet en werken in de kou in de CAO Onwerkbaar weer Bouw en Infra zijn:
• Als de werkplek door sneeuw of ijzel onbegaanbaar is of als er geen beschermende kleding beschikbaar is, mag de werknemer het werk weigeren.
• Bij een gevoelstemperatuur lager dan min 6 graden Celsius mogen werknemers in overleg het werk stoppen. De gevoelstemperatuur, de ‘chill factor’, wordt niet alleen bepaald door de vorst. Het hoeft dus niet streng te vriezen. Gevoelstemperatuur is sterk afhankelijk van de luchtvochtigheid, de heersende windrichting en windkracht.
• Als bij een tweede meting om 10.30 uur de gevoelstemperatuur nog steeds onder de min 6 graden Celsius uitkomt, mag de werknemer, na overleg met de leidinggevende, naar huis. Uitzondering hierop is, als de werkgever passend ander werk aanbiedt.
Bij vorstverlet wordt het loon van de werknemer doorbetaald. Een en ander zoals bepaald en afgesproken in de geldende CAO.
Hoe is het ter plekke?
De temperatuurmeting van het meetstation van het KNMI dat het dichtst bij het postcodegebied van de werkplek of bouwplaats is gelegen, is bepalend. De meetgegevens en actuele waarnemingen van het KNMI zijn hier in te zien.
Bron: Bouwend Nederland, KNMI, Rijksoverheid.