WikiHouse doorontwikkelen samen met o.a. studenten Avans

WikiHouse doorontwikkeld samen met o.a. studenten Avans

De nieuwste versie van het modulaire houten bouwsysteem WikiHouse wordt doorontwikkeld. Hendriks onderzoekt samen met Avans Hogeschool en andere partners de inzetbaarheid van het systeem voor seriematige bouw. Het bekende WikiHouse concept krijgt hierdoor een nieuwe impuls in Nederland.

“Zie WikiHouse als een IKEA-bouwpakket voor een ecologisch verantwoord, betaalbaar en snel te realiseren gebouw”

Eenvoud en snel

Met WikiHouse ontwerp je zelf het bouwwerk met behulp van bouwelementen die je kiest uit een openbare online bibliotheek. Een CNC-machine freest de elementen uit multiplex, waarna je ze in elkaar zet. Aansluitingen en verbindingen zijn eenvoudig ontworpen, waardoor bouwervaring niet nodig is.

“Zie het als een IKEA-bouwpakket voor een ecologisch verantwoord, betaalbaar en snel te realiseren gebouw”, vertelt Nick Gevers. Hij verdiept zich namens Hendriks Bouw en Ontwikkeling in de doorontwikkeling van het van oorsprong Engelse systeem.

“De nieuwste versie van WikiHouse is nog in een testfase, maar is uiterst geschikt voor grootschalige prefabricage. Daarmee ligt er potentie voor seriematige projectbouw. Ook voor CPO-samenwerkingen zien we mogelijkheden. Het systeem is een goed antwoord op diverse ontwikkelingen in de sector zoals het personeelstekort, de ambitie om demontabel en circulair te bouwen en de stijgende vraag naar het gebruik van bio-based materialen. De eerste resultaten in ons project zijn veelbelovend.”

WikiHouse doorontwikkeld samen met o.a. studenten Avans

Samenwerking

Samen met onder meer 17 derdejaars bouwkundestudenten van Avans-Hogeschool onderzoekt Hendriks de kansen van de nieuwste versie van WikiHouse voor de Nederlandse markt. Nick Gevers: “We laten jongeren kennismaken met de bouwmethodes van de toekomst. Zo ontwikkelen ze vaardigheden en kennis die essentieel zijn voor hun toekomstige carrières. Tegelijkertijd merken we dat de studenten met interessante ideeën komen. Een echte win-winsituatie. Ze verdiepen zich in alle disciplines; van financiën tot constructie. En brengen die kennis meteen in de praktijk, door de demowoning te bouwen”.

De studenten worden daarbij begeleid door Hendriks en SPARK Campus. MNEXT, Dome-X, Stichting WikihouseNL en Boerboom Hout Groep zijn ook nauw betrokken bij het project.

Demo WikiHouse opgeleverd

De demowoning is net opgeleverd. Nick Gevers: “Binnen een paar dagen bereikten we al het hoogste punt. Daarmee wordt meteen het potentieel van WikiHouse duidelijk. De multiplex elementen zijn zonder schroeven en spijkers gemonteerd. Hierdoor kun je echt razendsnel en foutloos bouwen. Natuurlijk zijn er ook leerpunten. Zo moet de voorbereiding op alle fronten volledig kloppen om knelpunten in de uitvoering te voorkomen”.

Tot december is de demo WikiHouse woning te zien in Dome-X in Oss, daarna verhuist deze naar Living Greenlab in Den Bosch. “Met het uit elkaar halen en weer opbouwen van de woning testen we dan meteen de losmaakbaarheid. Ook vinden nieuwe onderzoeken plaats, bijvoorbeeld naar de akoestiek en brandwerendheid. Met deze inzichten kunnen we vervolgens bepalen of het WikiHouse concept binnen ons aanbod past”.

Bron en beeld: Hendriks Bouw en Ontwikkeling.

Advertisment ad adsense adlogger