Wind zichtbaar op ingenieuze gevel transformatorgebouw

Wind zichtbaar op ingenieuze gevel transformatorgebouw

De richting en kracht van de wind zien op de gevel van een gebouw. Dat moet vanaf 2019 mogelijk zijn op de Afsluitdijk. Olivier + Partners presenteert het ontwerp van een kinetische gevel van een transformatorgebouw, bestaande uit maar liefst 17.000 bewegende plaatjes, die reageren op de wind.

Deze plaatjes zijn gemaakt van zacht glanzend, geanodiseerd aluminium in verschillende tinten, zo schrijft architectenweb.nl. “De fluctuerende koelingsbehoefte van de transformatoren is aanleiding geweest voor de ontwikkeling van deze kinetische gevel.”

Windenergie

Het transformatorgebouw vormt onderdeel van Windpark Fryslân, in het IJsselmeer. Dit is één van de zones waar duurzame windenergie ontwikkeld gaat worden, om zo de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020 te halen. In het transformatorgebouw wordt windenergie van 89 windturbines omgezet. Het transformatorgebouw zal onderdeel uit gaan maken van het centrum van duurzaamheid, innovatie en Voorbeeldeducatie op Breezanddijk, bij de Afsluitdijk. Dit centrum staat beschreven in het Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk, dat is opgesteld door Feddes/Olthof landschapsarchitecten en Architectenbureau Paul de Ruiter.

Spectaculaire eenvoud

Bij het ontwerp is ingespeeld op het civiel karakter van het rijksmonument, aldus Olivier + Partners. Met een kinetische gevel wordt uiting gegeven aan zijn functie en wordt identiteit gegeven aan de plek. Het transformatorgebouw bestaat uit 2 hoofdvolumes, die het lineaire karakter van de dijk versterken. Deze zijn doorsneden door een openbare passage, die de techniek in het gebouw inzichtelijk en ervaarbaar maakt. Als rijksmonument zijn ingrepen op de Afsluitdijk verplicht om te voldoen aan het karakter van het monument, die wordt omschreven als spectaculaire eenvoud.

Gevel zorgt voor verkoeling

De flexibele gevel maakt op ingenieuze wijze niet alleen de wind inzichtelijk, maar zorgt er ook voor dat wanneer het harder waait, er meer lucht door de gevel gelaten wordt. Dit compenseert verhitting in het transformatorgebouw die door de energie van windturbines bij harde wind wordt veroorzaakt. Een groen dak zorgt ervoor dat vogels kunnen profiteren van de warmte die ontstaat tijdens het koelingsproces in het gebouw.

Advertisment ad adsense adlogger