Verkrapping van de woningmarkt schrikt kopers niet af

Verkrapping van de woningmarkt schrikt kopers niet af

Het tweede kwartaal laat een interessante dynamiek zien binnen de woningmarkt. Ondanks de verkrapping op de markt, neemt zowel de koopintentie als het koopgedrag toe. Dit duidt op een aanhoudende interesse in koopwoningen, zelfs in een markt die steeds meer onder druk staat. Funda deed onderzoek.

“Ondanks de verkrapping op de woningmarkt blijft de interesse in koopwoningen groeien”

Het vertrouwen in het vinden van een geschikte koopwoning daalde echter, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal als vergeleken met vorig jaar. Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan een woningvoorraad die niet in lijn is met de groeiende vraag.

Kopen dan pas verkopen

Een opvallende trend is de veranderende strategie van huiseigenaren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om eerst een nieuwe woning te kopen voordat zij hun huidige huis verkopen. Dit geldt voor 30 procent van de ondervraagden, een belangrijke stijging ten opzichte van een jaar geleden. Deze ontwikkeling weerspiegelt een toenemend vertrouwen in het succesvol verkopen van hun huis.

Aanbod koopwoningen

Het afgelopen kwartaal zag Funda voor het eerst in een jaar een doorlopende stijging in het aanbod van woningen. Ondanks deze stijging is de beleving onder woningzoekers dat het aanbod nog steeds afneemt. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2023 was het aanbod 3,5 procent lager. Dit beïnvloedt het vertrouwen in het vinden van een woning negatief. Bovendien is een derde van de respondenten van mening dat overbieden met tien tot 20 procent de norm is geworden.

Doorstroming

De leeftijdscategorie 55+ speelt een cruciale rol in de doorstroom van de woningmarkt. De grotere huizen die deze groep vaak achterlaat, bieden kansen voor woningzoekenden. Bij navraag blijken levensloopbestendigheid, minder vierkante meters en een tuin hoog op de wensenlijst van deze groep te staan. De nabijheid van vrienden of familie is minder belangrijk.

Korter te koop

Ondanks een stijging in het aanbod worden woningen sneller verkocht. Volgens de NVM is het aantal dagen dat een woning te koop staat fors gedaald in het afgelopen kwartaal. Dit heeft geen negatieve invloed op de koopintentie, die juist toeneemt. De verwachtingen voor de komende maanden laten zien dat het gunstige klimaat voor verkopers iets kan afnemen.

Vertrouwen woningmarkt

Het koopvertrouwen daalt wel aanzienlijk ten opzichte van een jaar eerder en het vorige kwartaal. Momenteel vindt slechts 12 procent van de ondervraagden het een goed moment om een woning te kopen. Het verkoopvertrouwen stijgt echter, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 en vorig jaar. De koop- en verkoopintentie namen toe.

Woningmarkt koopwoningen vertrouwen. Bron Funda

Advertisment ad adsense adlogger