Woonmonitor wil inzicht geven in huur- en koopsector

Woonmonitor wil inzicht geven in huur- en koopsector

De betaalbaarheid en de beschikbaarheid van woningen in de huur- en koopsector staan onder druk. Gemeenten, huurders en woningcorporaties werken met elkaar samen om daar oplossingen voor te vinden. Daarom zijn de Woonbond, G4, G32, VNG/KING en Aedes van plan om samen een ‘Woonmonitor betaalbaarheid en beschikbaarheid’ te ontwikkelen. De woonmonitor wil inzicht geven in huur- en koopsector.

Volgens Aedes is het de bedoeling om in de monitor ieder jaar cijfers over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen voor bewoners in kaart te brengen en deze voor iedereen inzichtelijk te maken. De monitor zal bestaan uit zowel landelijke als lokale cijfers. De initiatiefnemers zijn inmiddels gestart met een haalbaarheidsonderzoek.

Vergelijkbare cijfers

Het haalbaarheidsonderzoek is ook bedoeld om er voor te zorgen dat vergelijkbare cijfers gebruikt worden, zodat overeenstemming bestaat over de ontwikkelingen op gemeente- en wijkniveau. Zo ontstaat er voor alle partijen een basis voor het opstellen van woonbeleid, het maken van prestatieafspraken en voor het bespreken van de effecten van beleid met het Rijk. Het haalbaarheidsonderzoek wordt eind december 2015 afgerond. Afhankelijk van het resultaat, kan het ontwikkelen van een landelijke woonmonitor direct daarna starten.

Toeleveranciers en onderaannemers profiteren

Nu de woningmarkt zich rap herstelt, stijgt de vraag naar woningen ook in hoog tempo. Als gevolg daarvan is er een tekort aan woningen, waardoor de prijzen momenteel de lucht in schieten. Het Financieele Dagblad berichtte dit weekend dat vooral toeleveranciers en onderaannemers profiteren van de toegenomen vraag naar woningen. “Tijdens de crisis zijn veel onderaannemers failliet gegaan. Nu de vraag aantrekt kunnen de overgebleven partijen de prijzen dicteren.”

Advertisment ad adsense adlogger