Willekeurig geselecteerde burgers ingezet voor stadsontwikkeling

Willekeurig geselecteerde burgers ingezet voor stadsontwikkeling

Toronto experimenteert met nieuw concept voor betrokken burgers

Waar Toronto in de jaren negentig voortrekker was in de beweging van stadslandbouw, komt de Canadese stad dit jaar opnieuw met een revolutionair idee. Zes keer per jaar zullen 28 willekeurig geselecteerde burgers met elkaar aan tafel gaan zitten om oplossingen en ideeën te verzinnen voor de belangrijkste vraagstukken rondom stadsontwikkeling. Willekeurig geselecteerde burgers ingezet voor stadsontwikkeling; een voorbeeld voor Nederland?

Via een loterij worden in Toronto 12 000 huishoudens uitgenodigd deel te nemen aan een panel. Uit de aanmeldingen worden vervolgens 28 bewoners willekeurig geselecteerd. Dat panel zal zes keer per jaar met stadsplanners in gesprek gaan over vraagstukken die spelen in de stad.

Dakakkers

Zoals gezegd, Toronto koestert sinds de jaren negentig aandacht voor innovatie op het gebied van stadsontwikkeling. Middels de ontwikkeling van stadslandbouw en dakakkers maakte de stad al eerder kennis met de rol die betrokken burgers kunnen spelen in het aanpakken van maatschappelijke en milieu-vraagstukken in de stad. Met dit nieuwe instrument wil Toronto een grotere diversiteit van mensen bij deze vraagstukken betrekken.

Representatief

De toekomst zal uitwijzen of ook deze ontwikkeling in Toronto een voorbeeldfunctie zal vervullen voor metropolen over de hele wereld. Ook de Nederlandse ontwikkeling van stadslandbouw en dakakkers is, zeker bij aanvang, gestoeld op voorbeeld van Toronto. Ook in Nederland zijn momenteel groepen burgers bezig om, op plekken waar dat mogelijk is, eigen initiatieven te ontwikkelen in de stad. Daarbij is het altijd de vraag of dergelijke burgers voldoende representatief zijn voor de bewoners van de stad. Het systeem zoals ontwikkeld in Toronto wil daar een antwoord op bieden.

Advertisment ad adsense adlogger