Zomertijd 2021 gaat in, hoe lang nog?

Dit weekend, in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart gaat de zomertijd 2021 in. Na vijf maanden wintertijd, start de zomertijd voor zeven maanden. Wanneer gaat de zomertijd in en moet de klok achter- of vooruit? Waarom gebruiken we de zomer- en wintertijd nog en wat zijn de gevolgen voor de bouw, infra en techniek?

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart gaat de zomertijd 2021 in. Gaat de klok dan achteruit.. of toch vooruit?

Klok vooruit!

De zomertijd start altijd de laatste zondag van maart. De klok wordt een uur vooruit gezet om 2 uur ‘s nachts, dus naar 3 uur. Veel mensen vergeten of de klok een uur vooruit of achteruit verzet moet worden. Ezelbruggetje: “Als het weer vooruit gaat, gaat ook de klok vooruit”.

Hoelang nog zomer- en wintertijd

Het voorstel van de EU eerder was om de klok niet meer te verzetten en de wintertijd aan te houden. Enkele EU-landen willen eigenlijk helemaal niet van de winter- en zomertijd af. Het is een langslepende discussie, het afschaffen van de zomertijd. In 2018 werd een voorstel ingediend over het afschaffen van de verplichte zomer- en wintertijd. Een jaar later werd dat voorstel doorgeschoven naar 2021. En dat voorstel gaat op de lange baan, dus verandert er voorlopig niets.

Individuele EU-lidstaten zelf de keuze maken voor de permanente zomer- of wintertijd. Premier Rutte kwam met zijn collega’s uit België en Luxemburg al wel overeen, dat ons land samen met deze twee landen sowieso dezelfde tijdzone zullen blijven houden.

Meteorologen pleitten eerder al voor afschaffing van de wintertijd en om de klok een half uur te verzetten, in plaats van de wisseling van winter- en zomertijd.

Lees verder onder de foto
Zomertijd 2021 gaat in, hoe lang nog?

Bouw, infra en techniek

Kiezen we voor de zomertijd, dan zou de zon in de wintermaanden pas om 10 uur ’s ochtends opkomen. Dit heeft gevolgen voor verbruikte energie en onze biologische klok, maar zeker ook voor de productie, werk- en bouwplaatsverlichting en – niet in de laatste plaats – de veiligheid op bijvoorbeeld de bouwplaats, werkzaamheden aan-, op- en om- de weg.

Het verzetten van de klok zou vooral gezondheidsvoordelen hebben. De wintertijd sluit volgens het RIVM meer aan bij onze natuurlijke klok en zou om die reden ook standaard moeten zijn. Maar ook de zomertijd, die sinds 1977 van kracht is in ons land, heeft voordelen. Niet alleen in het verkeer en op energiegebied, maar ook de bouw- en infrasector hebben duidelijk voorkeur voor de zomertijd.

Eerder gaf de bouw- en infrasector al aan, dat wijzigingen in de winter- en zomertijd veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. “In het donker werken is veel riskanter en gaat ten koste van de productie”, zo stelden onder andere MKB-Infra, VHG en NOA.

Energie

Pas in 1977 is de zomertijd ingevoerd, tot in dat jaar hebben altijd in de wintertijd geleefd. Wintertijd werd destijds met name vanuit energiebesparing toegepast. Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kan verlichting later aan. Of dat daadwerkelijk energie bespaart is nog niet écht bewezen.

Wintertijd 2021

De wintertijd die loopt van 31 oktober 2021 tot 27 maart 2022, start weer op de 31e oktober om 3 uur, als de klok terug gezet wordt naar 2 uur in de nacht.

Zomertijd 2021 gaat in, hoe lang nog?

Advertisment ad adsense adlogger