ZZP’ers vinden hun weg in de bouw

ZZP'ers vinden hun weg in de bouw

Via samenwerking nemen zelfstandigen steeds grotere klussen aan

Het was al langer bekend dat steeds meer bouwbedrijven gebruik maken van ZZP’ers. Nu blijkt dat ZZP’ers steeds vaker samenwerken, steeds grotere klussen aannemen en zo bouwbedrijven het nakijken geven. De bouw lijkt zich hier langzaam op in te richten. ZZP’ers vinden hun weg in de bouw.

ZZP’ers zijn vaak goedkoper dan een bouwbedrijf met vaste werknemers. Een bouwbedrijf heeft van doen met andere en vooral meer vaste lasten, zoals sociale premies, een kantoor, werkplaats en voorraden. Nos.nl meldt dat vakbonden willen dat méér mensen in de bouw onder de cao gaan vallen en dat de cao-lonen omhoog gaan. Maar werkgevers willen of kunnen die eisen niet inwilligen.

Werkspot

Online platform en marktplaats voor bouwklussen, Werkspot.nl, deed onderzoek onder de eigen gebruikers naar samenwerking tussen ZZP’ers. Van de 549 respondenten bleek meer dan driekwart, namelijk 77 procent, andere ZZP’ers opzoekt om een klus aan te nemen die voor de ZZP’ers alleen te groot is. De respondenten zoeken collega ZZP’ers voornamelijk via hun eigen netwerk. De helft van de respondenten is ooit in loondienst geweest bij een aannemer. Daar hebben zij vaak geleerd om met andere vakmensen aan een project te werken. 85 procent van de respondenten werkt op jaarbasis meer dan één keer samen met andere ZZP’ers, wat betekent dat slechts 15 procent enkel zelfstandig aan projecten werkt.

Onderwijs past zich aan

Ondertussen passen ook opleidingsorganisaties hun aanbod aan op de veranderde situatie. Het cursusaanbod van de KOB, de Kader- en Ondernemersopleiding in de Bouw gaat zich meer spitsen op de behoeften van ZZP’ers. De KOB is de opleidingsorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de bouw. Zij zien geen verandering van aantallen deelnemers aan hun cursussen, maar wel in het aantal zelfstandigen zonder personeel, dat sterk is toegenomen. De opleidingen tot het Vakdiploma Aannemer Bouw- en Infrabedrijf (op post mbo- en post hbo-niveau) vormen nog steeds de kern van de KOB, maar daarnaast wordt met ingang van komend cursusjaar een lesprogramma aangeboden dat uitgaat van de behoeften van ZZP’ers.

Advertisment ad adsense adlogger