Aanrijdgevaar op de bouwplaats terugdringen met AI

Aanrijdgevaar op de bouwplaats terugdringen met AI

Tijdens een innovatiemiddag hebben acht bedrijven hun idee of oplossing gepitcht om aanrijdgevaar op de bouwplaats terug te dringen. Twee concepten werden gekozen en een drietal grote bouw- en infrabedrijven gaan die oplossingen verder uitwerken en testen.

“Een van de top 5 risico’s in sector is aanrijdgevaar tussen medewerkers en rijdend materieel op de bouwplaats”

Oproep

Heijmans, Dura Vermeer en Millenaar & Van Schaik Transport riepen de bouw- en infrasector eerder op om hun vernieuwende ideeën te pitchen ter voorkoming van aanrijdgevaar op de bouwplaats. Het doel is om nieuwe oplossingen te vinden om aanrijdgevaar te voorkomen en een veiliger, bouwend Nederland te creëren.

In totaal werden 33 ideeën aangeleverd bij de organisatie voor de innovatiemiddag. Acht daarvan mochten hun idee pitchen voor de jury. De jury was unaniem over het verder uitwerken van twee concepten.

Vernieuwende ideeën

Vernieuwing rond het terugdringen van aanrijdgevaar op de bouwplaats ligt binnen het terrein van technische middelen die detectie en ingrijpen mogelijk maken. Die systemen moeten op autonome wijze op het moment wanneer iemand dreigt te worden geraakt en de chauffeur niet ingrijpt. Of het nu gaat om geavanceerde sensortechnologieën, AI-gestuurde systemen of baanbrekende software.

“De oplossingen van Rietveld en Brigade zijn het meest passend bij de casus die wij voor ogen hebben, namelijk een technisch middel dat op autonome wijze handelt. Beiden zijn onderdeel van het voertuig waar sommige oplossingen vooral gaan over de omgeving of het menselijk handelen. Het is naast alle maatregelen die er al zijn juist nodig in onze ogen om technische middelen toe te voegen”, licht Dirkjan Van Schaik, van Millenaar & Van Schaik Transport toe.

Met twee concepten aan de slag

De beste oplossingen ontwikkelen de drie bouw- en infrabedrijven door. Zij passen het direct toe op hun materieel zodat er versnelling komt in de ontwikkeling tegen aanrijdgevaar op de bouwplaats.

Lees verder onder de afbeelding.
Aanrijdgevaar-op-de-bouwplaats.-Juryleden-met-mensen-van-Brigade-en-Rietveld.--Beeldbron-Heijmans
De jury met de uitgekozen partijen.

Veiligheid op bouwplaats

Het AI Backeye360 HD-systeem van Brigade bevat AI-camera’s met persoonsherkenning. Het systeem geeft de bestuurder als het ware zicht en detectie van gevaar van bovenaf. Als als een persoon zich binnen het detectiebereik en het en het afgebakend gebied bevindt, zal het systeem een indicatie op het scherm geven en een alarm.

Automatisch aanrijdgevaar beperken

De combinatieoplossing van Rietveld bestaat uit EasyView en EasyDetect. Hiermee wordt een werkvak afgezet met redlines verlichting rondom het voertuig. Dat syteem wordt aangevuld met een 360 graden 3D camerasysteem met radardetectie en een AI-camera. dat systeem waarschuwt de chauffeur tijdig voor obstakels en personen. Wanneer deze binnen een vooraf bepaalde afstand van het voertuig komen, grijpt het systeem in. Het kan zo ingesteld worden dat het voertuig automatisch afremt.

Maatregelen en beleid

Eén van de top 5 risico’s in de infrasector is aanrijdgevaar tussen medewerkers en groot rijdend materieel op bouwplaatsen. In 2019 is het Beleid Reductie Aanrijdgevaar opgesteld, met als uitgangspunt het toepassen van een strategie om het risico op dat gevaar op de bouwplaats te elimineren of minimaliseren:

Scheid mens en materieel, voorkom achteruitrijden, zorg voor voldoende verlichting en draag altijd zichtbaarheidskleding.

Bron en beeld van de groepsfoto: Heijmans.

Zie ook:
Op bouwplaatsen vaak valgevaar geconstateerd.

Advertisment ad adsense adlogger