Eerste volledig op accu’s aangedreven rupshijskraan

Eerste volledig op accu’s aangedreven rupshijskraan

VolkerWessels Materieel & Logistiek investeert in honderd procent elektrisch hijsen met de eerste elektrische, volledig op accu’s aangedreven en emissieloze rupshijskraan ter wereld.

De rupshijskraan kan een volle werkdag functioneren zonder aan de groene stekker te moeten

Naast de rupshijskraan hebben diverse dochterondernemingen van VolkerWessels al geïnvesteerd in volledig elektrische wegenbouwmachines zoals asfaltspreidmachines en walsen.

De investeringen in een elektrische rupshijskraan en andere elektrische bouwmachines passen bij de ambitie van de bouwer. In 2026 willen ze een volledig CO₂-neutraal materieelpark hebben. De elektrische rupshijskraan zal landelijk ingezet worden op diverse werken.

Van dieselmotor naar elektrisch

PVE Cranes is een specialist op het gebied van rupshijskranen. Mede door de vraag van VolkerWessels om de traditionele dieselaangedreven rupshijskraan emissieloos te krijgen heeft PVE een range van volledig elektrisch aangedreven rupshijskranen ontwikkeld.

Zo worden een 85 ton, 100 ton, 135 ton en een 160 ton emissieloze kraan in de markt gezet. Het bouwbedrijf heeft gekozen voor het model PV E Crane model EC160. Dit is een 160 ton rupshijskraan met 42 meter hoofdgiek en 43 meter beweegbare jib. Uiteraard dienen de batterijen van de hijskraan met groene stroom te worden opgeladen voor optimale verduurzaming.

Lees ook: Elektrische 50 tons autolaadkraan

Materieelvloot

Dick van de Laar, directeur bij VolkerWessels Materieel & Logistiek: “Met deze investering in honderd procent elektrisch hijsen zetten we een grote stap. Zowel in het realiseren van onze duurzame ambities als die van onze opdrachtgevers. Het doel is om in 2026 de hele materieelvloot CO2-neutraal beschikbaar te stellen aan onze klanten.”

De hijskraan wordt in het vierde kwartaal van 2021 ingezet.

Foto
Vlnr: Dick van de Laar, Joost Bömer en Rob van den Boogaard

Advertisment ad adsense adlogger