Energie uit flexibele, drijvende zonnepanelen

Energie uit flexibele, drijvende zonnepanelen

Drijvende zonnepanelen die in elkaar kunnen schuiven, verplaatsbaar zijn en meedraaien met de zon; het is een innovatie die 35 procent meer rendement oplevert. Het consortium INNOZOWA heeft daar twee jaar intensief aan gewerkt. Op 20 september 2019 is een pilotinstallatie in Weurt geopend.

De flexibele drijfconstructies hebben een biologisch afbreekbare structuur van aardappelzetmeel

In waterrijk Nederland zijn zonnepanelen op water een slimme benutting van de openbare ruimte. Waterschap Rivierenland zag hierin een kans om bij te dragen aan de energietransitie. “Daarbij stelden we als voorwaarde dat er geen negatieve impact zou zijn op de doelen van het waterschap”, zegt Bjorn Prudon, adviseur innovatie en energie bij Waterschap Rivierenland.

“Toen bleek dat dat wel goed zat, hebben we twee jaar geleden met het consortium het innovatieproject INNOZOWA opgezet.” Dat gebeurde met ondersteuning van de subsidie Hernieuwbare Energie.

Winkelkarretjes

INNOZOWA staat voor INNOvatieve ZOn-pv op Water. “Innovatief is het zeker”, stelt Prudon. “Na twee jaar onderzoek is het ons gelukt om fotovoltaĆÆsche zonnecellen, kortweg PV-panelen, op water te realiseren die aan alle voorwaarden voldoen. Op grond van de waterbeheerdoelen mochten de panelen geen belemmering zijn voor het onderhoud aan de wateren.”

Prudon: “Daarom bedachten wij een constructie waarbij de pv-panelen als winkelkarretjes in elkaar schuiven. Als geheel zijn ze flexibel en gemakkelijk verplaatsbaar. Dat is ook in ecologisch opzicht een meerwaarde, want vaste zonnepanelen nemen te veel zonlicht weg.”

Vissenschuilplek

Onder de flexibele drijfconstructies van de drijvende zonnepanelen is nieuw leefgebied gecreĆ«erd bestaande uit BESE-elementen. Prudon: “Deze biologisch afbreekbare structuur van aardappelzetmeel heeft veel gaatjes die jonge vissen een schuilplek bieden. Ook kan hier sediment ophopen waar planten wortel kunnen schieten. De BESE-elementen lossen uiteindelijk op in het water.”

Prudon vindt het systeem, dat zonvolgend is, revolutionair. Bij zonsopgang zijn de cellen naar het oosten gericht en door de dag heen kantelen ze mee met de stand van de zon. “Dat levert maar liefst 35 procent meer rendement op. Significant veel als je dat vergelijkt met de extra opbrengst van vijf procent door reflectie en twee procent door koeling, zoals uit onderzoek blijkt.”

(Lees verder onder de foto).

 

Samenwerking

“Waterschap Rivierenland had dit alles niet kunnen doen zonder de intensieve samenwerking met de partners in het consortium”, meent Prudon. De partners zijn de sociale onderneming Blue21 BV die is gespecialiseerd in drijvend bouwen, de waterbouwkundig aannemer Hakkers BV en onderzoeksgroep Photovoltaic Materials and Devices (PVMD), DC-to-AC side energy yield modelling van de TU Delft.

“Ondanks dat we andere talen spreken, hebben we groot vertrouwen in elkaar en in het initiatief”, aldus Prudon. “Dat heeft geleid tot deze innovatieve pilotinstallatie waarin de voordelen van zonne-energie op water zijn verenigd met de doelen van het waterschap.”

Doorontwikkeling

Komend jaar legt het consortium de focus op monitoring en resultaten meten. Ook gaat het aan de slag met de doorontwikkeling van deze innovatie.

Bron RVO.nl

Naschrift
De flexibele drijvende zonnepanelen op de afbeeldingen zijn niet die van de pilot in Weurt.

Advertisment ad adsense adlogger