Hortus Botanicus Amsterdam krijgt nieuwe ‘gasloze’ drieklimatenkas

Eind februari sluit tijdelijk de drieklimatenkas van de Hortus Botanicus in Amsterdam. De kas wordt gerenoveerd. De Hortus zelf blijft in de tussentijd open. De nieuwe kas van de hand van Zwarts & Jansma Architecten zal straks volledig gasloos worden verwarmd.

“De nieuwe duurzame drieklimatenkas gaat open tijdens de viering van 750 jaar Amsterdam”

Duurzame vernieuwing

De huidige drieklimatenkas, die in 1993 werd gebouwd, is een publiekstrekker en een niet meer weg te denken beeld aan de Nieuwe Herengracht. De kas wordt ingrijpend verbouwd tot een duurzame constructie waarin het verhaal van biodiversiteit en de relatie met klimaat wordt verteld, met isolerende daken, hergebruik van regen- en ander water en slimme, energiezuinige klimaatsystemen.

De verbouwing van de drieklimatenkas ligt in het verlengde van de missie van museum Hortus Botanicus: bezoekers het belang van biodiversiteit en de relatie met het klimaat te laten zien, voelen en ruiken. Daarbij staat duurzaamheid voorop.

Gasloos

Zo installeerde de Hortus in 2017 in samenwerking met Hermitage Amsterdam een unieke Warmte Koude Opslag (WKO) waarbij de overtollige warmte van H’ART (voorheen de Hermitage) de kassen van de Hortus verwarmt en de Hortus op haar beurt de koude terugstuurt om de kunstwerken van het museum te koelen.

De afgelopen jaren leverde dit de Hortus Botanicus een besparing van het gasverbruik op van bijna 90%. In de periode van 2019 tot 2022 werd in vier jaar tijd in totaal 630.000 kuub gas bespaard. In 2023 werd er meer dan 440.000 kuub gas ingewonnen. Dat betekent dat er sinds de aanleg van de WKO een miljoen kuub aan gas is bespaard. De nieuwe klimatenkas zal straks volledig gasloos worden verwarmd.

Lees verder onder de afbeelding.
Hortus Botanicus Amsterdam krijgt nieuwe 'gasloze' drieklimatenkas-Bron-impressiebeeld-ZJA

De Hortus Botanicus ziet het als haar plicht om het gebruik van materialen, energie en grondstoffen te beperken en zo duurzaam mogelijk te bouwen. Samen met partners*, gaat de Hortus van de drieklimatenkas een duurzaam voorbeeld maken. Daartoe worden diverse maatregelen getroffen, waaronder innovatieve isolatie-oplossingen zoals gebruik van ETFE-kussens in het dak, vergaand isolerende glasgevels, geavanceerde kasventilatie, opvang en gebruik van regenwater en energiezuinige (laag temperatuur) klimaatsystemen met geavanceerde regeltechniek.

Vier eeuwen Hortus Botanicus

Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin werd in 1638 opgericht als Hortus medicus en groeide in vier eeuwen uit tot een prachtige botanische tuin met een bloeiende collectie.

Bij de bouw betrokken

De volgende partijen zijn *betrokken bij de bouw en vernieuwing van de drieklimatenkas: C&R Hospitality Services, ZJA Architecten, Infinitus Energy Solutions Group, BOOM Landscape, Designwolf, Copijn, ABT, AKOR van der Spek, Kingspan Light & Air, Buitink Technology, LekHabo en Vic Obdam.

Beeld: Zwarts & Jansma Architecten (ZJA).

Hortus Botanicus Amsterdam krijgt nieuwe ‘gasloze’ drieklimatenkas. Zie ook:
Duurzaam Erfgoed Prijs voor Hermitage en Hortus Botanicus.

Advertisment ad adsense adlogger