Huizen als bomen

  • Down to Earth - OAS1S™ - Voorbeeld van woning in de herfst

Als kind had hij een droom, als volwassene lijkt het te lukken dat die droom werkelijkheid wordt: een ontwerp maken geïnspireerd op het idee dat huizen als bomen kunnen zijn en woonwijken als bossen. Wie is architect Raimond de Hullu en wat is zijn visie?

Wilde je van jongs af aan al architect worden?
“Absoluut! Als kind tekende ik veel. We woonden in Zeeland. Toen ik tien was, kocht mijn vader daar een stukje grond om een huis op te zetten. Hij maakte zelf de bouwtekeningen, die ik weer kopieerde. We waren vervolgens in de weekenden en vakanties gedurende drie jaar met het project bezig. Ik raakte besmet met architectuur. Keek veel in de ontwerpbladen, die mijn ouders kochten. Met mijn opa en oma ging ik regelmatig op architectuurexcursie. Dan bezochten we bijvoorbeeld en mooi gebouw in Middelburg.”

Hoe kwam de drive voor architectuur samen met je idee dat huizen als bomen kunnen zijn?
“Dan ga ik weer terug naar Zeeland, waar veel natuur is: kreken, bos, strand, zee en duinen. Naast architectuur ben ik gek van natuur. Op latere leeftijd kwam die diepe drijfveer weer naar boven. Bovendien, ik wil altijd iets nieuws maken en achterlaten op de wereld. Mijn beste vriend zegt wel eens: ‘Wat wil je later op je grafsteen hebben staan?’ Nou, dat is duidelijk. Niet dat ik zomaar wat gebouwen maak, maar de nummer 1 groene architectuur, een synergie tussen de mens en de natuur. Dát is OAS1S.”

Maar waarom de focus op bomen?
“Als architect schets je veel. Je kijkt naar alles om je heen waar je van kunt leren. Bomen zijn de oudste structuren op aarde. We kunnen er waardevolle lessen uit halen. Ik wil de tijdloze en aantrekkelijke kwaliteiten van bomen en bossen introduceren in de architectuur. De wens één te zijn met de natuur is een diepe menselijke behoefte. Hierin voorziet OAS1S, maar ook in de sterke vraag naar duurzaam bouwen vanuit de overheid.”

Nu we het toch over duurzaamheid hebben, ik lees dat jouw ontwerp verder gaat dan bijvoorbeeld de BREAAM-certificeringseisen. Klopt dat?
“Niet alleen wat BREAAM betreft. We kennen vele labels op het gebied van duurzaamheid. Of deelcertificaten, bijvoorbeeld alleen gericht op energie. Tegenwoordig hebben veel gebouwen wel zo’n duurzaamheidscertificaat. Met wat foefjes is het certificaat te behalen. Dé reden waarom er zoveel kritiek op is. Daarnaast, architecten leggen vaak de nadruk op vormgeving. Spreek je met ‘de gewone man’, dan vinden velen die ontwerpen maar niets. Het spreekt niet aan. We hebben integraliteit nodig. Duurzaamheid is meer dan het technische verhaal van een gebouw. In mijn visie zijn ook de omgeving, de beleving en de betaalbaarheid onderdeel van een duurzaam gebouw. Alsook het gebruik van het gebouw en de sloop.”

Zijn jouw ontwerpideeën toe te passen in verschillende omgevingen en voor diverse functies?
“Zeker. Het is realiseerbaar in zowel steden als er buiten en toepasbaar voor huizen, kantoren, hotels en leisure.”

Stel ik loop door Amsterdam. Hoe zie ik dan dat bijvoorbeeld een huis een ontwerp van jou is?
“Een OAS1S huis is (half) vrijstaand en langgerekt met een verticale tuin/groene gevel. Het heeft boomachtige afmetingen en is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Ook verzamelt het huis zijn eigen energie en water, plus creëert het zuurstof, voedsel en huisvestiging. Het huis voelt zowel binnen als buiten als een boom. Het staat in een groene, autovrije, parkachtige omgeving. Net alsof het een bos is. Huis en omgeving gaan in elkaar op.”

Raimond lacht en vervolgt: “Veel mensen zeggen dat mijn concept futuristisch is. Maar daar denk ik anders over. Het is een heel basic ontwerp, van houtskeletbouw. Nederland is nog vrij onbekend hiermee, maar historisch en wereldwijd, vooral in Scandinavië, Canada en Amerika, is dit de meest toegepaste bouwvorm. Let wel, anders dan een gebouw met een dubbele gemetselde spouwmuur kent houtskeletbouw een veel betere isolatie. Basic is mijn ontwerp ook omdat ik gebruik maak van bestaande en bewezen technieken voor duurzame bouw: warmtewisselaars, zonnepanelen en -boilers, grijswatersystemen, wateropvang, warmte-koude opslag et cetera. Ook integreer ik urban farming in het parkgebied, oftewel het verbouwen, verwerken en distribueren van voedsel in een stadse omgeving.”

Raimond de Hullu benadrukt nog eens dat zijn concept wel degelijk in een stad past. “Met vakantie vluchten velen de stad uit, op zoek naar een zo groen mogelijk paradijs. En waar komen ze terecht? In een hotelkolos van beton. Ik vind het verschrikkelijk dat die mooie buitenlandse locaties met zulke bouwwerken worden verkracht. Het OAS1S concept zou hier perfect toepasbaar zijn. Maar ook in de steden, hier kan met OAS1S tegelijkertijd verdicht en vergroend worden. Met een stedelijke dichtheid van bijvoorbeeld 50 woningen per hectare. Zelfs 100 is ook mogelijk. Maar eigenlijk is de dichtheid veel hoger, want er wordt tegelijkertijd een park gerealiseerd. Twee vliegen in één klap dus, een echte win-win situatie.”

Is jouw concept betaalbaar?
“Het is berekend, en is een gangbaar geprijsde middenklasse woning. OAS1S ontwerpen zijn niet moeilijk en dus niet duur. Het is geen futuristische toekomstvisie, zoals drijvende steden, of woningen op Mars. Bouwen op land blijft altijd nog tien keer goedkoper dan op water of op zo’n planeet. We zullen altijd terug naar de grond, de aarde gaan: down to earth. Daarnaast is duurzaam bouwen tegenwoordig nagenoeg even duur is als reguliere bouw. Onder andere vanwege het feit dat de overheid duurzaamheid al langere tijd stimuleert en de industrie daar op inspringt.”

Zijn er in Nederland of daar buiten al gebouwen te zien naar jouw ontwerp?
“Nog niet. Na lancering van het concept op mijn site in juni van dit jaar, is het als een sneeuwbal de wereld over gegaan. Viral in de media en op social media. Momenteel vinden er veel voorbereidende gesprekken plaats met projectontwikkelaars en particulieren in Nederland, de USA, Canada, Brazilië, Bali, Filipijnen en Duitsland. Volgend jaar zullen de eerste projecten gerealiseerd worden, waaronder een eco-resort; tussen de palmen aan een tropisch strand.”

Waar woon jij nu en ben je van plan om in een door jouw ontworpen huis te gaan wonen?
“Tot mijn negentiende woonde ik in Zeeland. Daarna ben ik gaan studeren in Delft. Nu woon ik met mijn gezin in Wassenaar in een winkelstraat boven de visboer. Onze woning bevindt zich op een minuut van het bos en vijf minuten van het strand. Die combinatie, stad en natuur, vind ik mooi. Maar het is mijn wens om uiteindelijk echt in de natuur te wonen. Mijn concept is niet voor niets uit de liefde voor de natuur ontstaan, zoals eerder gezegd. Wonen in de natuur in Nederland is echter niet echt betaalbaar of beschikbaar. Groenbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zitten momenteel financieel omhoog. OAS1S kan zowel visueel, functioneel en financieel perfect aansluiten op groene locaties. Dus ja, lukt het om bijvoorbeeld in zo’n gebied huizen volgens mijn concept neer te zetten, dan ben ik de eerste die daar gaat wonen.”

In mijn ogen ben je iemand die de wereld wil verbeteren. Heb ik het bij het goede eind?
“Ja, je schat me goed in. En het verbeteren van de wereld is helemaal niet zo moeilijk. Ik hoop echt dat mijn concept een eye-opener is voor gemeenten. Rood en groen hoeven niet te bijten. Natuur en architectuur kunnen vanaf nu zowel functioneel, visueel als financieel samen gaan. De Nederlandse steden en landschappen verdienen deze innovatie. Zeker na al die jaren van ‘gehate’ nieuwbouw. We kunnen mooier, blijer, beter en slimmer wonen. Stad en natuur zijn perfect samen te voegen. Ik heb het al meermalen gezegd. Het plan is er. Laten we het daarom snel samen oppakken.”

Le mur vegital

www.murvegetalpatrickblanc.com


CV Raimond de Hullu

Down to Earth - OAS1S™ - Raimond de Hullu

Leeftijd: 41 jaar
Woonplaats: Wassenaar
Opleiding: Bouwkunde TU Delft

Carrière

1998 – 2000: Urban Designer & Co-owner, BBVH Architecten
2000 – 2001: Project Manager Urban Design, Ministerie van Defensie
2001 – 2003: Consultant Urban Design, Ballast Nedam
2003 – 2013: Manager Urban Design & Eigenaar, HULLU Urban Design & Architecture
2009 – 2010: Senior Consultant Urban Design, MOVARES Engineering & Consultancy
2014 – 2015: Senior Urban Designer, Dar Riyadh Architecture & Engineering
2015 – heden: Eigenaar van The OAS1S™ Foundation

Extra informatie

Website: www.oas1s.com
Twitter: @oas1s_com

Advertisment ad adsense adlogger