ILS Configurator, digitalisering in de bouw- en techniek

ILS Configurator belangrijke nieuwe digitalisering in de bouw- en techniek

130 initiatiefnemers in de ontwerp-, bouw- en technieksector lanceerde gisteren de ILS Configurator in het Bouwhuis in Zoetermeer.

“ILS Configurator bevordert de samenwerking en dialoog tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers over de informatie die ze van elkaar nodig hebben voor een project”

Digitalisering

“Een volgende, cruciale stap in digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving. Want iedere partij in de bouwketen kan met deze handige online tool eenvoudig en uniform een Informatieleveringsspecificatie (ILS) samenstellen, met daarin de gewenste bouwwerkinformatie. Ook partijen die daarmee nog weinig ervaring hebben”, zegt Martijn Carlier, Manager Aanjagen Digitalisering bij organisator digiGO BIMloket.

Nu de ILS Configurator klaar is om gebruikt te worden in de sector, begint het pas. Deze tool is volgens initiators van het eerste uur Jeffrey Truijens en Niels Groot namelijk zó gebouwd, dat in de nabije toekomst allerlei datakoppelingen mogelijk zijn. Niels: “We zien de configurator als het startpunt van de digitale workflow. Om dat te realiseren zijn verschillende uitbreidingen en nieuwe functionaliteiten nodig.”

Jeffrey: “Data gedreven werken is nog enorm in ontwikkeling. We houden rekening met die ontwikkeling, door te kiezen voor geavanceerde technologie. Het is een duurzame, toekomstgerichte en schaalbare tool geworden.”

Draag ook bij

Martijn Carlier: “Als meer mensen de tool nu gaan gebruiken, kan de ILS Configurator verder worden verbeterd tot een nieuwe, baanbrekende werkwijze voor iedereen in de bouw-, ontwerp- en technieksector. Vandaar dat we deelnemers aan de ontwikkeling en stakeholders tijdens het lanceringsfeest én uiteraard daarna oproepen: blijf bijdragen. Bovendien vragen we iedereen in de sector die wel eens met een ILS te maken heeft deze tool uit te proberen. Want alleen zo ontdekken we wat het gebruik daadwerkelijk oplevert. Dus ga met die ILS Configurator aan de slag!”

Waarom deze tool?

Aanleiding voor de ontwikkeling van de ILS Configurator is dat het opstellen van ILS voor velen nog altijd een tijdrovend, ingewikkeld en foutgevoelig proces is.

Carlier: “Dat gaat in het allerbeste geval via ingewikkelde en eindeloze Excel-bestanden. Met de ILS Configurator is dat verleden tijd. Het mooie is dat nu álle partijen in de keten mee kunnen doen, ook zij die geen koploper zijn in digitalisering. De ILS Configurator haalt drempels weg en bevordert de dialoog tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers over de informatie die ze van elkaar nodig hebben voor een project.”

Brede steun

Naast de grote groep van 130 professionals uit de branche, wordt de ontwikkeling gesteund door het EFRO-programma REACT EU. De belangrijkste doelstelling van dit fonds is ervoor zorgen dat Europa duurzamer, digitaler en veerkrachtiger wordt.

De cofinanciering voor het ILS Configurator project wordt ingevuld door vertegenwoordigers uit alle richtingen van de gebouwde omgeving, Bouwend Nederland, SPIE, Koninklijke NLingenieurs, Techniek Nederland, Gemeente Rotterdam, Aedes, NVTB, BNA en het ministerie van BZK.

Advertisment ad adsense adlogger