Grondverzetmachine op waterstof en prefab meterkast

Innovaties - grondverzetmachine op waterstof & prefab meterkast

Dit keer belichten we twee innovaties. Van Gelder is de eerste aannemer in Nederland die waterstof als energiedrager voor haar materieel gaat inzetten. Enexis Netbeheer kan bij nieuwbouwprojecten de meterkast voortaan aan het begin van het bouwproces installeren.

Je plaatst de meterkast al wanneer de begane grondvloer gelegd is

Grondverzetmachine op waterstof

Waterstof lijkt volgens directeur Leendert Ripping van Van Gelder steeds meer een belangrijke gamechanger in de energietransitie te worden. “Deze ontwikkeling biedt kansen voor Van Gelder om waterstoftechnologie in te zetten als duurzame brandstof of grondstof.

Van Gelder wil met de aankoop onderstrepen dat zij verder investeert in duurzaam materieel. Vorig jaar werd al voor bijna vijf miljoen euro geïnvesteerd in een elektrisch wagenpark en gereedschappen. Een mooi voorbeeld daarvan is de eco-digger. Deze Huyundai elektrisch aangedreven minigraver wordt volop ingezet op het project Betondorp in Amsterdam.

Maar het is volgens Ripping ook het doel om de bouwplaats middels innovatieve toepassingen steeds duurzamer te maken.

Prefab meterkast

Enexis Netbeheer kan bij nieuwbouwprojecten de meterkast voortaan aan het begin van het bouwproces installeren. Dit verhoogt de veiligheid op het bouwterrein en zorgt ervoor dat meer huizen volgens planning opgeleverd worden.

Vanaf dit voorjaar is Enexis Netbeheer klaar om dit concept aan te bieden bij bouwbedrijven. Op bouwplaats Willemsbuiten in Tilburg wordt hier voor het eerst gebruik van gemaakt. Daar worden op dit moment 98 van zulke meterkasten geplaatst. Van Wijnen, de aannemer van dit bouwproject, heeft het idee van de prefab meterkast mede geïnitieerd en ontwikkeld.

Het idee is eigenlijk heel simpel: je plaatst de meterkast al wanneer de begane grondvloer gelegd is. Het is dan een stuk rustiger op de bouwplek. Geen schilders, metselaars en tegelzetters, maar ook geen steigers en bouwmaterialen die het aansluiten moeilijker maken.

Er verandert niets aan de inhoud van de meterkast: die blijft hoe hij was. Met een stevige, water- en winddichte en met slot afsluitbare constructie is de meterkast veilig en beschermd tegen invloeden van buiten. De meterkasten worden door de aannemer geplaatst en gemonteerd en daarna ter plekke door Enexis Netbeheer aangesloten.

In Assen en Groningen zijn succesvolle pilots gedraaid (>200 woningen). Daarmee is de kennis opgedaan om voor de prefab meterkast de standaard te maken. Mijnaansluiting.nl faciliteert dit proces, waarbij Enexis Netbeheer nadrukkelijk betrokken is bij het borgen van risico’s en het maken van afspraken over een veilige werkwijze. De prefab meterkasten die in Tilburg gebruikt worden, zijn gemaakt door De Verbinding BV, een sociale werkplaats voor dove timmermannen.

Advertisment ad adsense adlogger