Living Lab 040 gelanceerd – wonen in en leren van ontdek-woningen

In Eindhoven is het Living Lab 040 gelanceerd. Hier worden 119 ontdek-woningen gerealiseerd. Deze worden straks bewoond door starters, gezinnen, alleenstaanden, jong en oud. Uitgangspunt is compact wonen in de stad van morgen.

Samen bouwen aan de stad van morgen en goede ideeën tot opschaling brengen

Aan de Castiliëlaan in Eindhoven verrijst een Living Lab. Dit wordt een heel bijzonder stukje buurt in het Buurtschap Te Veld. Hier worden de woonconcepten van stad van morgen ontdekt. Een stad waarin iedere inwoner zijn eigenheid kent met een sterke sociale structuur. Waar wonen weer betaalbaar is en waar bewust wordt omgaan met alles wat de aarde biedt.

Waarom een Living Lab?

Deze ontdekkingstocht is hard nodig. Het leven in de stad wordt geconfronteerd met een grote uitdagingen die de leefbaarheid sterk beïnvloeden. Zo wordt ruimte steeds schaarser en het wonen steeds duurder. Groen wordt verdreven door de verstening van de stad en klimaatverandering wordt voelbaar.

Terwijl de noodzaak voor duurzame en kwalitatieve oplossingen groeit, is de druk op de woningmarkt enorm hoog. Door te blijven denken binnen huidige kaders blijft een doorbraak uit en vindt versnelling niet plaats. Om innovatieve oplossingen een kans te bieden, is het idee geboren voor het creëren van een Living Lab.

Samen met bedrijven en bewoners

Living LAb 040 is onderdeel van Buurtschap te Veld. In deze wijk worden 670 woningen gebouwd die in kleine groepjes verspreid in het landschap staan. Wonen in het Living Lab 040 is een avontuur.

Het Living Lab 040 wordt gerealiseerd samen met vooruitstrevende bedrijven en betrokken bewoners. Het lab richt zich op starters, alleenstaande, gezinnen, jong en oud. Bewuste bewoners, idealisten en creatievelingen.

Bedrijven die een frisse blik en dwarsdenkende visie hebben op wonen en leven, maar in de ‘gewone’ wereld tegen gesloten deuren lopen, vinden hier een plek. Living Lab 040 zet deze innovaties het zonnetje, exposeert ze met trots en helpt ze mee door te ontwikkelen. Met als doel: samen bouwen aan de stad van morgen en goede ideeën tot opschaling te brengen!

Pioniers Gezocht

Het Living Lab is op zoek naar partijen die het avontuur willen aangaan voor de tweede fase. Pioniers die op zoek zijn naar uitdagende oplossingen voor de bouwsector zijn welkom om het wonen in de toekomst mede vorm te geven. De eerste fase is door enkele leveranciers ’gevuld’ en worden binnenkort gerealiseerd.

Uitgangspunten in deze vijftien jaar durende zoektocht zijn vijf innovatiepijlers:
1 Wendbaarheid als kracht.
2 Welzijn als uitgangspunt.
3 Verantwoording nemend.
4 Ruimtelijk aantrekkelijk.
5 Efficiënt georganiseerd.

Partners

Living Lab 040 is een initiatief van Jos Lichtenberg en Monique Donker. Het lab werkt samen met de overkoepelende partners: gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven, Provincie Noord-Brabant en Amvest. Inmiddels hebben de volgende bedrijven zich aangesloten bij het initiatief om de stand van morgen te realiseren. Ferlem, KAW, M10, Sweco, Teun Verberne Consultancy, VELUX, en Kloeckner/ODS.

Meer informatie Living Lab 040

Advertisment ad adsense adlogger