Multifunctioneel onderwijsgebouw voor Erasmus Universiteit

Multifunctioneel onderwijsgebouw voor Erasmus Universiteit

Onder het motto ‘Building new perspectives’ investeert het Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein.

Windkracht en zonnewarmte zijn de drijvende krachten achter het ventilatiesysteem

Naast het Polak Building wordt een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw gerealiseerd met diverse onderwijsruimten, studie- en werkplekken en ontmoetingsruimten. Het gebouw wordt volgens de principes van circulair bouwen gerealiseerd en is geheel energieneutraal en klimaatbestendig.

Bovendien wordt er een innovatief ventilatiesysteem toegepast dat gebruik maakt van zonnewarmte en wind. Hierdoor is er bijna geen energie nodig om het gebouw te ventileren.

Ontwerp en bouw

Paul de Ruiter Architects, gespecialiseerd in duurzame architectuur, tekende voor het ontwerp. BAM Bouw en Techniek is geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van het gebouw. De voorbereidende grondwerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Naar verwachting wordt het gebouw in het collegejaar 2022-2023 in gebruik genomen.

“Het circulaire onderwijsgebouw van 8.500m² wordt een van de duurzaamste universiteitsgebouwen van Nederland. Met deze impuls geven we verdere invulling aan onze ambities om een duurzame en levendige campus te realiseren voor onze studenten en medewerkers. Een gebouw met internationale allures, nauw verbonden met de stad”, aldus Ellen van Schoten, lid College van Bestuur EUR.

Campus in Ontwikkeling, fase III

De plannen voor deze nieuwbouw maken onderdeel uit van het programma Campus in Ontwikkeling, dat enige jaren geleden door EUR is geïntroduceerd om een plek te creëren waar het fijn studeren, werken en ontspannen is: duurzaam en toekomstbestendig.

In dialoog met studenten en de universiteit heeft Paul de Ruiter Architects, de gebruikerswensen vertaald naar een eigentijds gebouw, dat een natuurlijke connectie heeft met de campus en het naastgelegen Polak Building, ook een ontwerp van zijn hand.

Transparante gevels zorgen voor verbinding met de omgeving en natuurlijk daglicht. Veel groen en houten detailleringen zorgen voor een warme en aangename beleving en natuurlijke frisse lucht.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Het zes verdiepingen tellende gebouw, waar dagelijks zo’n drieduizend studenten zullen verblijven, blinkt uit in duurzame keuzes en wordt circulair gebouwd. Dit betekent dat zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen.

Sloopmateriaal van andere gebouwen van de EUR wordt hergebruikt. De constructie van het atrium wordt in houten boomstammen uitgevoerd. In de gebruiksfase krijgt circulariteit een gezicht door QR codes in het gebouw die meer informatie geven over de toegepaste duurzame technieken.

Nieuw ventilatieprincipe

Het nieuwe onderwijsgebouw is door een slimme en integrale ontwerpstrategie energieneutraal met een extreem lage energieprestatiecoëfficiënt. Om dit te bereiken is er een revolutionair nieuw natuurlijk ventilatieprincipe toegepast, waarbij windkracht en zonnewarmte de drijvende kracht zijn achter het ventilatiesysteem. Dit natuurlijk aangedreven systeem bespaart enorm veel energie en levert tegelijkertijd veel meer frisse lucht dan gebruikelijk is in gebouwen.

Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat van het multifunctionele gebouw. Daarnaast produceert het gebouw duurzame energie door zonnecellen op het dak en maakt het gebruik van duurzame warmtepompen en koude en warmte opslag in de grond om het gebouw te koelen en te verwarmen.

Flexibel naar de toekomst

Het gebouw is flexibel en aanpasbaar naar toekomstig gebruik door een opzet van grote open vloervelden zonder kolommen. De indeling van het onderwijscomplex is hierdoor helder, overzichtelijk en flexibel. De ruimtes kunnen eenvoudig multifunctioneel gebruikt worden door bijvoorbeeld het verschuiven van tussenwanden.

Denk aan andere hybride werk- en onderwijsvormen en virtueel onderwijs. Zelfs de databekabeling is hierop voorbereid. Bovendien kan het gebouw in de toekomst aangepast worden aan wijzigende gebruikerswensen zonder grote sloop of herstelacties.

Team

Het ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen BAM Bouw en Techniek – Projecten, Paul de Ruiter Architects, Buro Harro landschapsarchitect, Halmos Adviseurs en LBP|SIGHT. BAM Advies en Engineering verzorgt de constructieve uitwerking. abcnova verzorgt namens de opdrachtgever het project- en contractmanagement.

De totale investering inclusief de bouw van dit onderwijsgebouw gaat ongeveer 40 miljoen euro kosten.

Lees ook: Eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland

Advertisment ad adsense adlogger