Milieuvriendelijker asfalt met langere levensduur

Milieuvriendelijker Asfalt

Het Asfalt Kenniscentrum ontwikkelde een asfalt op basis van lijnzaadolie. Dankzij dit innovatieve concept is het bedrijf door een vakkundige jury uitgeroepen tot een van de drie winnaars van het Innovatie Boostcamp, een initiatief van Bouwend Nederland en Obvion.

Ideeën en concepten waarmee de bouw laat zien klaar te zijn voor de veranderde maatschappelijke vragen. Dat is in het kort het idee achter het Innovatie Boostcamp dat onlangs plaatsvond. Lynpave, het ‘milieuvriendelijke asfalt’ van het Asfalt Kenniscentrum (AKC) viel in de prijzen. De jury van het Innovatie Boostcamp typeerde het als ‘een geweldig idee dat meer gedeeld mag worden met de markt en dat leidt tot duurzamer omgaan met grondstoffen’.

Langere levensduur

“Lijnzaadolie is een natuurproduct”, zegt Marcel Eilering, directeur van Fuhler Wegenbouw. Als AKC-lid was zijn bedrijf een van de medefinanciers van de zoektocht naar het milieuvriendelijke asfalt. “Door het als bindmiddel aan asfalt toe te voegen, heb je minder bitumen nodig. Dat is gunstig voor het milieu, want zo kun je bij een lagere temperatuur – en dús met minder CO2 uitstoot – toch degelijk en sterk asfalt produceren. Asfalt dat bovendien een langere levensduur heeft.”

Onder de aandacht

Het nieuwe duurzame asfalt is zowel bestemd voor harde asfaltwegen als voor halfverhardingen op fiets- en wandelpaden. Uiteraard werkt Fuhler Wegenbouw er zelf ook zo veel mogelijk mee. Eilering: “We proberen het onder de aandacht van onze klanten te brengen. En dat werkt, want steeds meer partijen zijn geïnteresseerd.”

Ereplaats

Fuhler Wegenbouw ontwikkelde het nieuwe product samen met het NCOB (Nederlandse Cluster Organisatie Bouwstoffen) en het Kenniscentrum Asfalt. “Aan ons en de andere twaalf aangesloten aannemers nu de taak het te vermarkten”, vervolgt Eilering. Meedoen aan het Innovatie Boostcamp is een onderdeel van die vermarkting. “Ik zag het Boostcamp voorbijkomen. En dat leek mij een uitgelezen kans om ons product wat meer voor het voetlicht te brengen. Dat we ook nog winnaar zijn geworden, is natuurlijk helemaal mooi. Het certificaat krijgt een ereplaats op onze website.”
Bekijk op de site van Bouwend Nederland een overzicht van alle geselecteerde en niet-­geselecteerde berichten voor de Innovatie Boostcamp. Meer informatie over Lynpave staat op hun site.

Advertisment ad adsense adlogger