Nieuwbouw European Patent Office

Nieuwbouw

Met het gunnen van de nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk aan het TBI-consortium is een van de grootste Nederlandse bouwprojecten voor de komende jaren een feit. Het project is niet alleen bijzonder door zijn grootte. Het gebouw wordt opgeleverd met een uniek concept: in het ontwerp is een dubbelwandige gevel voorzien met een onderlinge afstand van acht meter. Ook op het terrein van de bouwplaatsinrichting worden creatieve oplossingen gevraagd.

Het EPO is de grootste internationale instelling in Nederland, met 3.000 werknemers. De nieuwbouw van 80.000 vierkante meter gaat circa 1.750 medewerkers huisvesten. Een consortium van vier TBI-ondernemingen won de internationale competitie: J.P. van Eesteren (bouw), HEVO (tender/projectmanagement), Croon (elektrotechnische installaties) en Wolter & Dros (werktuigbouwkundige installaties). ‘Voor die samenwerking is gekozen omdat het European Patent Office de opdracht als ‘design and construct’ in de markt heeft gezet. Door de integraliteit van het project zijn we van meet af aan met elkaar opgetrokken. Zo kunnen we optimaal gebruikmaken van de toegevoegde waarde die samenwerking tussen bouw en installatietechniek biedt’, zegt projectleider Ronald Elshout van J.P. van Eesteren.

Waterpartij

Het gebouw wordt uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas, naar een ontwerp van de gerenommeerde architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt de constructie te worden opgetild door de omgeving. Medewerkers en bezoekers lijken door ‘het water’ de entree van het nieuwe gebouw binnen te wandelen, doordat de entree lager is gesitueerd dan het wateroppervlak.

Innovatie

De integrale samenwerking heeft tot een aantal opmerkelijke innovaties geleid op het gebied van klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en duurzaam energiegebruik. Deze worden toegepast met de unieke dubbele gevel aan de zuidzijde die op circa acht meter afstand van de eigenlijke gevel wordt gebouwd. Zo wordt in de gevel een binnentuin gecreëerd die zorgt voor natuurlijke ventilatie. Aan de noordzijde is vooral de reflectie van de watermassa op de gevel zichtbaar. Daglicht dat door het water wordt -gereflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten. Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen. De EPC-waarde ligt daarmee op circa 30% onder de normen van het Bouwbesluit.

Lees verder in editie 4-2013

Advertisment ad adsense adlogger